Stålindustrin: ”EU-kommissionen har varit ohjälpsamma”

Stålverk i Salzgitter, Tyskland. Foto: Wikimedia Commons
Stålverk i Salzgitter, Tyskland. Foto: Wikimedia Commons

I ett gemensamt uttalande, undertecknat av vd:arna för ett 20-tal stålföretag och organisationer i Europa, kritiseras EU-kommissionen hårt för att i sitt förslag till översyn av sina stålskyddsåtgärder inte ta hänsyn till den kraftigt minskade efterfrågan på stål i spåren av Covid-19-pandemin. Detta utgör en allvarlig risk för den europeiska stålindustrins överlevnad, menar de.  Bland undertecknarna finns Jernkontorets och SSAB:s vd:ar.

De tullfria kvoterna bör återspegla stålefterfrågan i EU, skriver de, och de är ”djupt besvikna på att kommissionen och många EU-regeringar ännu inte beslutat om de ska beakta det”.

Uttalandet finns att läsa på de europeiska ståltillverkarnas branschorganisation Eurofers hemsida.

Stålefterfrågan har minskat med 50 procent sedan Covid 19-pandemins utbrott i mars, enligt uttalandet.

”Vår bransch har varit tvungen att minska produktionen kraftigt för att anpassa sig till dessa förändrade omständigheter, med 40 procent av EU:s arbetsstyrka inom stålindustrin avställd eller tvingad att arbeta deltid. Samtidigt har länder som Kina, Indien, Indonesien och Ryssland inte pausat: de har fortsatt eller återställer stålproduktionen och lagerhållningen”, står vidare i brevet.

Undertecknarna ser en överhängande risk att billigt stål från de sistnämnda länder svämmar in i Europa, vilket enligt dem skulle hämma återhämtningen av ekonomin och äventyra överlevnaden för en bransch som sysselsätter 2,6 miljoner personer direkt eller indirekt i EU.

Med det nuvarande EU-förlagets skulle importens marknadsandel kunna öka massivt, varnar de. 

”Stålskyddet som genomgått granskning skapades för pre-Covid-eran. Nu måste det anpassas till världen efter Covid”, avslutas uttalandet.