Kinesiska subventioner kan skjuta det gröna stålet i sank

Enligt rapporten fortsätter inte bara Kina att massivt subventionera sin traditionella stålindustri, det gör också många andra länder i Asien och Mellanöstern. Arkivbild.
Enligt rapporten fortsätter inte bara Kina att massivt subventionera sin traditionella stålindustri, det gör också många andra länder i Asien och Mellanöstern. Arkivbild.

Kinas enorma subventioner till sin stålindustri riskerar att skjuta de gröna stålprojekten i Europa i sank. Det är en annan slutsats man kan dra av den uppmärksammade OECD-rapport som publicerades nyligen kring överkapaciteten i stålproduktion, och som Metaller & Gruvor skrivit om tidigare.

De kinesiska subventionerna, som andel av stålproducenternas omsättning, är tio gånger högre än OECD-ländernas, slår rapporten fast. Den överkapacitet som detta resulterar i hotar lönsamheten i investeringar i ”avkarboniseringen” av stålindustrin. Stegra och Hybrit i Sverige är sådana projekt och liknande projekt finns i bland annat Spanien och Frankrike. 

Häromveckan meddelade till exempel världens näst största ståltillverkare, ArcelorMittal, att de är beredda att återuppta sina investeringar i Dunkerque i Frankrike, där man kommer att fasa ut kokseldade masugnar. Nyheten togs emot med lättnad i Frankrike, trots att en uppsägningsplan som påverkar mer än 600 jobb i landet ligger fast. Men glädjen blev inte långvarig, för nu kommer OECD-rapporten som en ny kalldusch.  

Enligt rapporten fortsätter inte bara Kina att massivt subventionera sin traditionella stålindustri, det gör också många andra länder i Asien och Mellanöstern, vilket inte bara "snedvrider konkurrensen" globalt genom att främja överkapacitet, utan också, som sagt, äventyrar investeringar i grönt stål. De statliga stöden riktar sig dessutom inte till innovativa och framväxande företag, utan till storproducenter, enligt rapporten.