Belgien vill fördjupa samarbetet om Kongo-Kinshasas mineraler

Luwowo coltan-gruva nära Rubaya i Nordkivu. En av flera validerade gruvor som uppfyller CIRGL:s krav på konfliktfria mineraler. Foto: MONUSCO Photos/Wikipedia Commons
Luwowo coltan-gruva nära Rubaya i Nordkivu. En av flera validerade gruvor som uppfyller CIRGL:s krav på konfliktfria mineraler. Foto: MONUSCO Photos/Wikipedia Commons

Belgien är öppet för att spela en större roll i Kongo-Kinshasas mineralindustri. Det sade Belgiens utrikesminister Maxime Prévot under ett besök i landet, som tidigare var en belgisk koloni. Uttalandet sammanfaller med Kinshasas ambition att bredda sitt nätverk av investeringspartners för att bättre ta tillvara sina naturresurser.

– Om möjligheten uppstår att bli en investeringspartner kommer vi inte att dra oss undan – sade Prévot i en intervju med Reuters.

Vill stärka investeringarna i gruvsektorn

Kongo-Kinshasa är rikt på koppar, kobolt, litium och uran – råvaror som är centrala i energiomställningen – men instabilitet och konflikter har länge försvårat investeringar i fullskalig utvinning. För närvarande förs även samtal med USA om ett möjligt mineralsamarbete kopplat till säkerhetsstöd.

Belgiska bolag redan etablerade

Flera belgiska företag är redan verksamma inom gruvnäringen i Kongo-Kinshasa. Bland dem finns Umicore och John Cockerill, som båda har lång erfarenhet av bearbetning och handel med bland annat kobolt, koppar och diamanter. Prévot framhöll särskilt Umicores avtal från 2023 med det statliga gruvbolaget Gécamines om leveranser av germaniumkoncentrat till Europa.

– Vi har bevisad kapacitet att hantera dessa råmaterial – sade han – och beskrev Belgiens industriella närvaro som mer långsiktig och ömsesidigt fördelaktig än den han menar att vissa andra aktörer representerar.

– Vår modell gynnar båda länderna – tillade han.

Mänskliga rättigheter också i fokus

Under resan besökte Prévot även staden Beni i östra delen av landet – ett område som präglas av väpnade konflikter, särskilt mellan den kongolesiska armén och M23-rebeller med kopplingar till Rwanda. Syftet var att uppmärksamma de allvarliga människorättsproblem som råder i regionen.

Trots Kinas starka närvaro i Kongo-Kinshasas gruvsektor fortsätter Belgien att vara en aktiv part, både industriellt och diplomatiskt. En fördjupad belgisk roll kan bidra till att minska landets beroende av enskilda aktörer och skapa en mer balanserad internationell struktur för utvinning av strategiska mineraler.

Källa: Reuters