Är vårt beroende av sällsynta jordartsmetaller lika farligt som oljeberoendet?  

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Beroendet av sällsynta jordartsmetaller på 2000-talet är vad att olje- och kolberoendet var på 1900-talet.  När vi frigör oss från fossila bränslen går vi i praktiken bara in i ett nytt beroende, nu av sällsynta jordartsmetaller. Det är tesen i en ny prisbelönt bok av fransmannen Guillaume Pitron.

Jordartsmetaller har blivit oumbärliga pusselbitar för både hållbarhet (elbilar, vindkraftverk, solpaneler) och digitalisering (smartphones, datorer, surfplattor).

Men de miljömässiga, ekonomiska och geopolitiska kostnaderna av detta beroende kan visa sig vara ännu mer förödande än oljeberoendet.

I sin bok ”La guerre des métaux rares” utgiven på förlaget Les liens qui libèrent slår Guillaume Pitron i varningsklockan. Alla dessa metaller är kostsamma att utvinna och rena. Att utvinna och återvinna dem är dessutom förorenande. Pitron, som fått pris för bästa ekonomibok i år i Frankrike, uppmanar regeringar, miljöorganisationer och NGO:n att brådskande ta itu med dessa ”externa” aspekter av energiomställningen och berättar dess ”mothistoria”.