Svenskt forskningsprojekt visar framtidens gruva

Foto: Boliden

Ska utforska digitaliseringens fulla möjligheter i gruvan

Med den absolut senaste tekniken inom kommunikation och automation har ett svenskt forskningsprojekt visat att framtidens gruva kan göras effektivare och säkrare. I PIMM-projektet har Boliden, Ericsson, Telia, Volvo CE, ABB, Wolfit, RISE SICS och LTU alla bidragit med sin absoluta spjutspetsteknik och kunskap inom digitalisering och automation.

– Nyttan att jobba med andra teknikföretag är enorm, och det har funnits en väldig öppenhet och samarbetsvilja i projektet som ytterligare ökat nyttan, säger Rikard Mäki, från Volvo CE.

Vi har fått möjligheten att med våra partners verkligen utforska digitaliseringens fulla möjligheter i gruvan”, säger Magnus Leonhardt från Telia som varit med och utvecklat de nätverkstjänster som finns i Kankbergsgruvan. Allt från att använda mobiltelefoner 400 meter ner i berget och köra fordon på distans, till att koppla upp gruvteknisk utrustning.

Samarbetet mellan företagen och organisationerna har resulterat i att visa att framtidens gruva inte bara kan bli mer effektiv, utan även säkrare. Efter varje sprängning behöver berget säkras och förstärkas med bland annat bultar. I PIMM-projektet har man testat och installerat så kallade smarta bergbultar för att kunna koppla upp bergmätningar online och få varningar om det börjar röra på sig för mycket. Dessutom har man skapat ett positioneringssystem som inte bara är viktigt vid fjärrstyrning av maskiner utan även för att kunna veta var alla befinner sig om en olycka har skett.