Detaljerad beskrivning av Lovisagruvans geologi

Lovisagruvan. Foto: Bengt Oberger/Wikimedia Commons

Lovisagruvan har under perioden 2014-2017 tillsammans med Boliden, Zinkgruvan Mining samt Luleå Tekniska Universitet samarbetat i ett forskningsprojekt benämnt: ”Konceptuell modellering och prospekteringskriterier för stratiforma Zn-Pb-Ag-(Cu) fyndigheter i Bergslagen”.

En viktig slutsats som presenteras i artikeln är att Lovisagruvan tillhör samma typ av mineralisering, och är ett resultat av likartade processer som de som skapat zink-bly-silver, och koppar-koboltfyndigheterna vid Zinkgruvan ca 120 km söder om Lovisagruvan. Vidare beskrivs i artikeln, i detalj, den mineraliserade delen av bergartssekvensen som omger Lovisagruvan samt sekvensens kemiska, strukturella och mineralogiska särdrag. Projektet har gett ökade kunskaper om geologin och de speciella egenskaperna hos berggrunden nära Lovisagruvan vilket sägs ha stor relevans för prospektering generellt, men speciellt för den fortsatta prospekteringen i Lovisagruvans närområde och inom Lovisagruvans undersökningstillstånd i Bergslagen

Projektet finansierades av det strategiska innovationsprogrammet för den svenska gruv- och metallproducerande industrin (STRIM) med stöd från bland andra Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Forskningsprojektets geografiska fokus har varit Jugansboområdet nära Sala i Västmanland, Zinkgruvan i södra Örebro Län samt Lovisagruvan i norra Örebro län. Delresultat av forskningsprojektet har med geolog Dr Nils Jansson som huvudförfattare, publicerats i flera olika vetenskapliga artiklar,  med titeln: ”The Lovisa Stratiform Zn-Pb Deposit, Bergslagen, Sweden: Structure, Stratigraphy, and Ore Genesis”.

.