Nya Bolidenchefen gjorde debut på Euro Mine Expo

Bolidens nytillträdde vd Mikael Staffas, deltog i en presskonferens under Euro Mine Expo. Foto: Christer Wiik
Bolidens nya vd Mikael Staffas, premiärtalade på Euro Mine Expo 2018. Foto: Christer Wiik

Bolidens nytillträdde vd, Mikael Staffas, har nu gjort sitt första offentliga framträdande i Sverige, som en av huvudtalarna på den internationella gruvkongressen Euro Mine Expo.

Efter en dryg vecka på sin post fick Mikael Staffas, i egenskap av Boliden-vd, göra svensk scendebut och det på hemmaplan med stort H. Det är nämligen här i Skellefteåregionen som Boliden har sin verksamhetsbas och det också här i stadens stora evenemangscenter, Skellefteå Kraft Arena, som Euro Mine Expo verkar under dagarna tre, fram till den 14 juni.
- Euro Mine Expo sätter Skellefteå på kartan, uttryckte Staffas under den presskonferens som föregick invigningssessionen, där han tillsammans med näringsminister Mikael Damberg höll i premiärtalen.

I likhet med nämnde statsråd instämmer Staffas i att efterfrågan på basmetaller kommer att vara fortsatt stor, inte minst för att all modern teknik behöver dem och inte minst inom transport- och energisektorn.
- Det huvudsakliga skälet till att vi finns är för att producera basmetaller som behövs i många aspekter i livet, det är också därför det finns en efterfrågan, säger Mikael Staffas.
Han menar att svaret på utmaningen att ta sig an klimatfrågan är inte att utvinna färre, utan fler basmetaller. Enligt honom är deras kopparutvinning inom värdekedjan Aitik-Rönnskär den som ger lägst koldioxidutsläpp i världen per utvunnen enhet.

Staffas presenterade även nya siffror som visade på effektiviteten i Bolidens gruvdrift. En stor del av denna effektivitet har, enligt honom, åstadkommits genom användande av ny teknik, som tagits fram genom att öppna upp deras anläggningar för forskning och utveckling av denna teknik.
Ett exempel är att de inte längre har förmän, utan delegerat ansvar, något som innebär att medarbetare med surfplattor som ger mobil tillgång till ett helt kontrollrum också kan fatta alla beslut som behövs. Ett annat exempel är taggar som visar var varje medarbetare är och som ger möjlighet att jobba ensam med bibehållen säkerhet. Man behöver exempelvis inte arbeta i par för säkerhets skull. Andra exempel är datakommunikation i 5G samt förarlösa fordon. Förarlösa fordon ger möjlighet att planera gruvor på ett helt nytt sätt eftersom man inte behöver ta hänsyn till förarnas säkerhet, konstaterar Mikael Staffas.