Betydligt färre gruvbolag har satsat på prospektering i år. En orsak är att det är svårt att få finansiering.
De senaste tre åren har Bergsstaten, en enhet inom myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU), beviljat cirka 200 undersökningstillstånd årligen. För 2013 ser antalet ut att landa på cirka 130 stycken.
-Det är en drastisk minskning i år, säger bergmästare Åsa Persson, Bergsstatens chef.
Anledningarna är bland annat svårigheter med finansiering och att metallpriserna mattats av. Både småbolag och multinationella bolag ställer in eller drar ner sina projekt.
-Det bottnar väldigt mycket i den här osäkerheten, var konjunkturen ska ta vägen, som gör att den här typen av högriskprojekt prioriteras ner. De prospekteringsprojekt som blir en gruva i slutändan är ju försvinnande få, säger Pär Weihed, professor i malmgeologi vid Luleå Tekniska universitet.
Samtidigt som färre velat har satsa på prospektering har gruvfrågan fått ovanligt mycket uppmärksamhet i år. Till exempel har protesterna mot gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines provbrytningar i Kallak-området utanför Jokkmokk varit högljudda.
-Debatten har fångats upp av icke sakägare och de är ganska organiserade. Det har vi inte sett tidigare i Sverige, säger Weihed.
(TT)