Bergsskolan startar nya utbildningar

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat Bergsskolan nya utbildningar. Foto: Bergsskolan

Myndigheten för yrkeshögskolan har idag beslutat att de utbildningar som Bergsskolan har ansökt om att få ge, får starta hösten 2020. Bergsskolan ändrar nu strukturen och blir åter sin egen huvudman. De utbildningar som åter kommer att ges på Bergsskolan i Filipstad med start hösten 2020 är:

• Bergsskoletekniker Berg- och anläggningsindustri, 2 år
• Bergsskoletekniker Metall och verkstadsindustri, 2 år
• Bergsskoleingenjör Metall- och verkstadsteknik, 3 år

Myndigheten har mottagit 1097 ansökningar i årets ansökningsomgång, något färre än året innan och går nu in i tredje året på den omfattande expansion som beslutades av riksdagen 2017. Med de utbildningar som beviljas i denna ansökningsomgång kommer yrkeshögskolan omfatta fler utbildningsplatser än någonsin förut.

Ansökningstiden för de nya utbildningarna på Bergsskolan är mellan 1 februari och 15 maj. Ansökan görs via Bergsskolans hemsida där mer information om behörigheter och kurser finns. De nya utbildningarna startar i augusti 2020 på Bergsskolan.

De nya utbildningarna kommer att ha sin tydliga grund i dagens utbildningar på Bergsskolan. Vi vet att Bergsskolan har ett mycket gott varumärke och att de som studerat på Bergsskolan får arbete i den bransch de utbildat sig för i mer än 94 %. De flesta av de övriga hade valt att byta bana i livet.
Några av kurserna kommer att vara precis lika som idag och några kommer förändras så att ny forskning och nya metoder och tekniker lyfts fram i utbildningarna. Den största förändringen kommer att vara att vi nu precis som de första 170 åren i Bergsskolans historia kommer att ha praktik i utbildningarna. De studerande kommer att under sin utbildning varva praktik och teori för att vara ännu mer förberedda för arbetslivet och bättre förstå den teori som våra kurser innehåller.

De nya utbildningarna utgörs av 25 procent praktik och 75 procent teori. Bergsskolan startade år 1830 och har sedan dess bedrivit utbildningar för den svenska berg-, gruv-, mineral-, anläggnings-, metall- och verkstadsindustrin.

– Det är mycket glädjande att vi nu kan ta emot nya studerande på Bergsskolan. De kommer att ha en mycket god arbetsmarknad att se fram emot efter avslutade studier där praktik och teori har varvats, säger Jan Håkanson rektor på Bergsskolan.

Bergsskolan samarbetar med många företag. De företag Bergsskolan slutit samarbetsöverenskommelser med, angående praktik i de nya utbildningarna, är bland andra: SMA mineral, Persberg, NCC Industry, Umeå, Norkonsult, Göteborg, Metron miljökonsult, Göteborg, Sweco Civil, Karlstad, Sweco Civil, Falun, Voestalpine Precision, Munkfors, Element materials Technology, Karlskoga, Björneborg Steel, Björneborg, Outokumpu, Degerfors, Skanska Industrial Solution, Göteborg, LKAB, Kiruna, Svappavaara och Malmberget, Thyréns, Stockholm, Thyréns Berg, Göteborg, Ovako, Hofors, Bjerking, Stockholm, LIFA, Falun, NCC Industry, Linköping och Solna, Wermlands Bergentreprenad, Karlstad, Boliden Mineral, Garpenberg, Håkanssons Sågblad, Åmål, Uddeholm, Hagfors, Ovako AB, Stockholm, Zinkgruvan mining, Askersund, Höganäs Sweden, Höganäs och Halmstad, Seco tools, Fagersta, Kathal, Hallstahammar, SSAB, Oxelösund, Strukton Rail, Stockholm, Swerock Stockholm, Uppsala, Västerås med flera.