Fem europeiska gruvor - dock inget svenskt - och sexton organisationer har slagit ihop sina påsar i digitaliseringsprojektet Dig IT, ett konsortium med 7 miljoner euro att disponera över avsedda för ett projekt som kallas ”A Human-centred Internet of Things Platform for the Sustainable Digital Mine of the Future”.
Målet med projektet är att digitalisera processer och verksamheter i fem gruvor i Europa: La Parrillas öppna dagbrott i Spanien för utvinning av wolfram, Marini Marmis underjordiska marmorgruva i Italien, Titanias öppna dagbrott för utvinning av ilmenit i Norge samt de två finska gruvorna Sotkamo och Hannokainen som producerar silver- respektive järnmalm.
Under ledningen av Aragón teknologiska institut i Spanien ska projektets mål uppnås genom utveckling av en Internet of Things-plattform som integrerar och analyserar data från arbetare, maskiner, omgivande miljö och marknader.
– När det gäller människor kommer plattformen att samla in biometriska information från arbetarna, deras position och miljöförhållanden för deras arbetsområden. På maskinnivå ska den övervaka driften, positionen och tillståndet för utrustning, fordon och verktyg som används vid gruvdrift.
För att analysera den omgivande miljön kommer den att registrera miljöförhållandena, till exempel luft- och vattenkvalitet, temperatur och även terrängförhållandena, det vill säga seismiska förhållanden och sluttningsstabilitet, säger projektkoordinator María García Camprubí i ett mediauttalande.
Enligt García Camprubí kommer verktyget också att innehålla marknadsdata som information om utbud och efterfrågan och råvarupriser.
Projektkoordinatorn poängterade dock att det inte är fråga om ett Big Data-initiativ. Snarare kommer fokus ligga på datas kvalitet och dess korrekta anvädning i realtid för att optimera gruvprocesser och verksamhet. För att uppnå detta mål kommer konsortiet att förlita sig på digital teknik, metodik för dataanalys, processmodellering, generering av digitala tvillingar, telekommunikation och sensorutveckling.