Ryssland kan bli näst största producent av sällsynta jordartsmetaller

Yttrium. Foto: Alchemist-hp (www.pse-mendelejew.de/Wikimedia Commons
Yttrium. Foto: Alchemist-hp (www.pse-mendelejew.de/Wikimedia Commons

Ryssland planerar investeringar på motsvarande 1,5 miljarder dollar för produktion av sällsynta jordartsmineraler, metaller som är av avgörande betydelse för försvarsindustrin, liksom för telekom och förnybar energi.  Målet är att bli den största producenten av sällsynta jordartsmetaller efter Kina fram till år 2030. Det uppger en hög regeringstjänsteman i Ryssland till Reuters.

Det ryska initiativet ligger i linje med bland annat USA:s, som genom inhemsk produktion vill minska sitt beroende av leveranser från Kina av sällsynta jordartsmetaller. Kina står för närvarande för 63 procent av den globala produktionen av dessa metaller.

Enligt Reuters är Kinas dominans på den här marknaden så stor att den är svår att bryta. Därför kan Ryssland tänka sig att stödja utländska investeringar i sektorn på flera sätt.

Alexei Besprozvannykh, Rysslands vice industri- och handelsminister, säger till Reuters att Ryssland kommer att erbjuda minskade gruvskatter och ekonomiskt fördelaktiga lån till investerare som är villiga att satsa i något av 11 listade projekt. Ambitionen är att öka Rysslands andel av världsproduktionen av sällsynta jordartsmetaller ska öka till 10 procent år 2030 från blygsamma 1,3 procent i dag.

10 procent låter inte mycket, men det skulle räcka för att Ryssland skulle bli nästan självförsörjande när det gäller sällsynta jordartsmetaller till år 2025 och kunna påbörja export av dem redan  2026, enligt minister Alexei Besprozvannykh.