Energismäll hotar på börsen

I mitten av september låg priset för leverans av naturgas nästa månad dubbelt så högt som tioårssnittet. Nu är de mer än sju gånger så högt.

Jag tror att även företag som normalt inte påverkas jättemycket av energikostnader kommer att drabbas av det här, säger Lundevall.

Energismällen slår brett

Prislyftet på energi började i slutet av tredje kvartalet. Men det har tagit fart på allvar i oktober. Därmed kommer prisrusningen inte att synas särskilt mycket i resultat och på marginaler i de delårsrapporter som nu står för dörren.

Men samtidigt måste storbolagen i sina rapporter ange sina framtidsutsikter och då ta hänsyn till den dramatiska utvecklingen.

Energismällen slår brett mot börsbolagen, där många redan brottas med alla pandemirelaterade flaskhalsar som komponentbrist och skyhöga transport- och råvarupriser. Pandeminedstängningar i länder med låg vaccinationsgrad och spridning av den så kallade deltavarianten av viruset spökar också i kulisserna.

Halvledarbristen är ett bestående gissel, inte minst för fordonsindustrin, varifrån det fortfarande kommer rapporter om produktionsstopp då det saknas elektroniska komponenter. Men detta problem är redan känt och ingår numera i prisbilden på aktierna i exponerade bolag, enligt Lundevall.

När bolag kommunicerar om detta blir det numera mest en axelryckning på börsen. Marknaden är införstådd med de utmaningar som finns där, säger han.

Stål och metall

Han ser de globala logistikproblemen relaterade till containerbrist och pandemistängda hamnar i Asien som en hetare fråga för bolagen än halvledarbristen. Priserna för containertransporter har under hösten successivt fortsatt stiga från rekordnivåer.

Inför den annalkande rapportfloden har Lundevall särskilt fokus på tung industri, stål och metall.

Det blir väldigt spännande att se vad bolag som SSAB och Boliden säger. Det är aktier som har gått väldigt dåligt, men där metall- och stålpriser nu är väldigt gynnsamma, säger han.

Nokia och Ericsson är också spännande. De har haft ganska bra fart på 5G-utrullningen, tillägger han.

Vad gäller tillverkningsindustrin handlar det mesta om hur de drabbas av produktionsstörningar och vad de ser framför sig vad gäller energikostnader.

Prishöjningar är ett annat tema som han tror kommer att prägla rapporterna.

Det verkar ha varit förhållandevis lätt för företagen att höja priserna för att kompensera för dyrare transporter och andra saker. Så priskomponenten blir intressant, säger Lundevall.

Men det blir spännande att se vilken effekt de högre energipriserna får från fjärde kvartalet och framåt, tillägger han.

Fastigheter sticker ut

Stigande marknadsräntor är ett annat tema i skuggan av den ovanligt höga inflationen på många håll i världen, inte minst i USA. Detta har redan varit en avgörande faktor för att trycka ned börser runt om i världen under inledningen av hösten.

Bland börsbolagen är det i första hand högt belånade fastighetsbolag som känner av högre räntor.

Fastigheter sticker ut som förlorare, säger Lundevall.

Försäkringsbolag påverkas också av ränteläget. På kort sikt kan deras obligationsportföljer tappa i värde, men långsiktigt gynnas de samtidigt av högre ränteläge.