Pilot för tunga sällsynta jordartsmetaller öppnar i Brasilien

Sällsynta jordartsmetaller. Foto: Peggy Greb/US Department of Agriculture/Wikimedia Commons
Sällsynta jordartsmetaller. Foto: Peggy Greb/US Department of Agriculture/Wikimedia Commons

Raffinering av sällsynta jordartsmetaller sker nästan uteslutande i Kina, men nyligen har en pilotanläggning för bearbetning av tunga sällsynta jordartsmetaller, däribland dysprosium och terbium, öppnat i delstaten Goias i Brasilien. 

Bakom anläggningen står företaget Aclara Resources. Anläggningen ska enligt plan bearbeta cirka 200 ton lera för att producera uppskattningsvis 150 kilo jordartsmetallkarbonater.

Det så kallade Carina-projektet ska demonstrera Aclaras teknik för cirkulär mineralutvinning, en teknik ”utformad för att optimera processer, minska driftskostnaderna och öka renheten hos slutprodukten”, enligt sajten Mining-technologies.  Dit hör schaktning utan sprängning, eliminering av energiintensiv krossning, noll utsläpp av vätskor, mer än 95 procent vattenåtercirkulation och 99 procent återvinning av primära reagenser. Det ska inte heller finnas något behov av avfallsdammar. 

Pilotanläggningen bygger på tidigare pilotprojekt i Chile. 

Anläggningen syftar också till att producera ”ett högrent tungt sällsynt jordartsmetallkarbonat” för senare separering i separationsanläggningar i USA. Den bearbetade lerjorden ska sedan kunnat återanvändas för återplantering av skog. 

Aclaras vd Ramón Barúa säger i ett pressmeddelande: 

– Vi uttrycker vår djupaste tacksamhet till de brasilianska myndigheterna och samhället i Nova Roma för deras omfattande stöd och gemensamma engagemang för att påskynda genomförandet av Carina-projektet. Under invigningen fick de uppleva vår unika, patentskyddade teknik på nära håll och bevittna hur ren och enkel vår process är för att producera kritiska, tunga sällsynta jordartsmetaller som dysprosium och terbium.