När Skellefteå kommuns näringslivskontor anordnar Morgonmötet på Euro Mine Expo är intresset det största inför något möte hittills. Sammanlagt 200 personer har föranmält sig till mötet, där Carl Bennet talar om det lärlingssystem av tysk modell som ska provas i Västerbotten.
Skellefteå kommuns näringslivskontor anordnar varje månad Morgonmötet. Det är en öppen mötesplats för de som verkar i Skellefteås näringsliv.
I samband med Euro Mine Expo har kommunen bjudit in till ett möte som handlar om kompetensförsörjning. Bland annat medverkar Carl Bennett, styrelseordförande i Getinge, Lifco och Elanders på Morgonmötet. Han har samarbetat med förre Volvochefen Olof Persson, arbetsmarknadens parter och Skolverket i ett projekt om lärlingssystem av tysk modell för att få till ett projekt med målet att ge cirka 400 personer möjlighet att kombinera studier med lärlingsarbete.
– Det är ungefär 200 föranmälda deltagare till torsdagens upplaga av Morgonmötet som sker i samarbete med Euro Mine Expo. Vi har aldrig tidigare varit så många föranmälda och det faktum att mötet hålls på Euro Mine Expo bidrar väldigt mycket till antalet, säger Tomas Öhlund Näringslivsutvecklare, service på Skellefteå kommun.
Under Morgonmötet medverkar Carl Bennet. Han pratar om sitt engagemang i lärlingssystemet och varför han gärna ser att det utvecklas och etableras. Carl Bennet har tidigare pekat på att 60 procent av ungdomarna i Tyskland väljer en lärlingsutbildning framför fortsatta studier efter skolan. Där börjar varje år cirka 500 000 ungdomar som lärlingar som i regel arbetar halva tiden, och studerar halva. Som jämförelse är under en procent lärlingar i Sverige. I Tyskland kan man dessutom, efter genomförd lärlingsutbildning, studera vidare vid universitet. De första områden som valts ut för det svenska lärlingsprojektet är Göteborgsregionen och Västerbotten.