På grund av ett stigande utbud av råolja ökade oron igen på oljemarknaden på måndagen den 25 juli. Priset har backat nu tre månader i rad. Orsaken anses vara överutbud. Brentoljan handlades 2,1 procent lägre till 44:77 dollar per fat och WTI-oljan sjönk 2,3 procent till 43:17 dollar per fat.
Enligt senaste oljestatistik har antalet aktiva oljeriggar ökat med 14 stycken till 371 under föregående vecka, vilket innebar den största veckovisa ökning hittills i år.
-Utbudet fortsätter att återvända efter störningar, raffinerade produkter finns i ett kraftigt överskott och efterfrågan av råolja är inte tillräckligt i förhållande till utbudet", skrev en analytiker vid Morgan Stanley som publicerades av Marketwatch.
Oljepriserna har därmed tagit en annan vändning än vad son förväntades av både WTI och Brent. Enligt deras analyser flackar priset nu ner under 45 dollar per fat. Farhågor om överutbud av råolja och raffinerade produkter fortsätter att påverka oljan och priserna har sjunkit till sin lägsta nivå i tre månader. Orsaken anses bland annat vara det faktum att Indien har ersatt Kina som världens största källa till olja när det gäller efterfrågetillväxt. Landet bygger ut sin oljekapacitet med oförminskad takt. Indiens första fas av tre SPR - anläggningar med en sammanlagd kapacitet ligger på 39,1 miljoner fat. Indien hoppas att kunna lägga till ytterligare 91 miljoner fat 2020.
Saudiarabiens oljeminister Khalid Al-Falih förklarade i juni 2016 att oljeöverflödet är över under ett besök i Saudi Aramcos anläggning i Houston, Texas. Det uttalandet tycks vara överspelat igen.
Markku Björkman