Vattenfall räknar med att försäljningen av de tyska brunkolstillgångarna till tjeckiska EPH ska vara genomförd inom kort.
-Under hösten, är vår beräkning, säger vd Magnus Hall.
Det som återstår är enligt Hall en konkurrensprövning som EU-kommissionen genomför.
Den omstridda affären innebär en nedskrivning på 21,5 miljarder kronor för Vattenfall, som fått hård kritik för försäljningen då miljöaktivister hellre hade sett att Vattenfall avvecklade verksamheten.
Enligt Vattenfall skulle nedskrivningarna öka till 30 miljarder kronor om försäljningen inte slutförs. Och ovanpå det skulle det krävas ytterligare 5-10 miljarder kronor i avsättningar.
Med brunkolet sålt får Vattenfall en helt ny profil. Andelen fossilbaserade energikällor i Vattenfalls kraftproduktion faller från 49 till 24 procent och andelen kärnkraft ökar till 36 procent, från 24 procent.
De tre reaktorerna i Forsmark beräknas kunna gå till 2040-talet med beslutade investeringar, men Ringhalsreaktorernas framtid är betydligt mer oviss.
Två av dem, reaktor ett och två, ska stängas 2019-2020. De andra två, reaktor tre och fyra, behöver dock nya härdkylningssystem för att det ska gå att förlänga livstiden. Vattenfall undersöker förutsättningarna för denna investering.
-Beslut fattas någon gång under nästa år, säger Hall.
Vattenfall, som även måste finansiera avvecklingen av tysk kärnkraft med pengar från kassaflödet de närmaste åren, förhandlar samtidigt med den tyska regeringen om vad bolaget ska betala för bland annat mellan- och långlagring av kärnavfall när den tyska kärnkraften är nedlagd 2022.
-Förslaget är att vi betalar 4,5 miljarder i premium för att den tyska staten ska ta över det, säger Hall.
Det skulle hamna ovanpå de 30 miljarder som redan har avsatts för den tyska kärnkraftsavvecklingen.
Under Magnus Halls två år som vd på Vattenfall, som tidigare var en statlig kassako, har ingen utdelning gjorts till ägaren. Utsikterna för utdelning baserat på 2016 års resultat ser också dystra ut.
-Det lär ju inte vara möjligt då vi kommer visa ett negativt resultat.
Vattenfalls utdelningspolicy säger att 40-60 procent av vinsten ska delas ut.
(TT)