Indien letar fusionsbränsle på månen

Månens yta innehåller stora mängder av den på jorden sällsynta isotopen helium-3. Foto: NASA
Månens yta innehåller stora mängder av den på jorden sällsynta isotopen helium-3. Foto: NASA

Jordens måne ruvar på stora mängder helium-3, som är ett viktigt fusionsbränsle. Nu vill Indien bli först med att utnyttja denna resurs.

Den indiska rymdstyrelsen ISRO (Indian Space Research Organisation) planerar med uppdraget Chandrayaan-2 att skicka en rymdsond till månens södra halvklot redan i slutet av 2018. Uppdraget, som blir Indiens andra besök på månen och det första besöket någonsin på månens södra sida, ska söka efter vatten och isotopen helium-3, som är viktig för utvecklingen av fusionsenergi på jorden.

Idag använder de flesta fusionsreaktorer en blandning av väteisotoperna deuterium och tritium som bränsle och producerar neutroner med hög energi. Om man byter ut tritium mot helium-3 produceras istället protoner. Eftersom protoner till skillnad från neutroner är laddade partiklar, och därmed kan manipuleras med hjälp av elektriska och magnetiska fält, resulterar det i att det både blir lättare att ta tillvara på den producerade fusionsenergin och att inneslutningen förenklas.

Än så länge har utvecklingen av fusion med helium-3 gått långsamt eftersom isotopen är mycket sällsynt på jorden, men tack vare NASA:s Apollo-uppdrag vet vi att månens yta innehåller stora mängder helium-3. Faktum är att månens reserver av helium-3 skulle kunna generera mer än tio gånger så mycket energi som alla fossila bränslen på jorden tillsammans.

Indien är inte ensamma i kapplöpningen om att utvinna den värdefulla resursen. De har bland annat konkurrens av Kina och det amerikanska företaget Moon Express, men om Indiens planer går i lås kommer de att hinna före konkurrenterna.