Nytt bakslag för järngruvan i Pajala

Northland Resources har misslyckats med att få in pengar till järnmalmsgruvan i Pajala.

-Vi är i en tillfällig likviditetssvacka, säger bolagets finanschef.

Men bedömare tror att gruvan kan drivas vidare.

Northlands finanschef Peder Zetterberg säger till TT att företaget arbetar på för att hitta en hållbar finansiell lösning. Men han kan inte säga när aktieägare, leverantörer och anställda kan få ett klarare besked.

-Det kan handla om dagar eller någon vecka eller två, säger han.

Zetterberg säger att erbjudandet om emissionen avbröts eftersom villkoren för Northland inte var "tillfredsställande". På frågan om bolagets överlevnad står på spel svarar han:

-Nej, det är inte utgångspunkten.

En del av problemen kan lätta, hävdar han, när den första malmbåten går i väg inom en vecka och kassaflödet kommer i gång.

-Vi är i en tillfällig likviditetssvacka, säger Peder Zetterberg.

-Vi klarar att sköta verksamheten en tid framöver, det som händer nu och som är positivt är att vi börjar skeppa.

Förutom aktieemissionen siktade gruvbolagsledningen på ett utökat obligationslån på 125 miljoner dollar, 790 miljoner kronor. Även det avbryts.

Men gruvprojektet i Pajala kommer att leva vidare, även om Northland inte lyckas lösa sina finansieringsproblem. Det är Magnus Eriksson, professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet, övertygad om. Han säger att alla investeringar är gjorda och att gruvan fungerar bra även om produktionskostnaderna är lite högre än tänkt.

-Järnmalmspriserna ser inte alls dumma ut, säger han till TT.

-På lite längre sikt är det här ett projekt och en gruva som kommer att kunna ge bra återbäring till sina ägare. På kort sikt har det mörknat. Den här finansiella situationen är väldigt besvärande. Skulle det bli konkurs tappar man väldigt mycket tid och det blir väldigt besvärligt, så jag hoppas verkligen att man kan lösa det här.

Enligt Norrländska Socialdemokraten kan ett svenskt konsortium komma att ta över det krisdrabbade gruvbolaget, med hänvisning till flera ej namngivna källor. Byggkoncernen Peab, med order för miljardbelopp i projektet, pekas av tidningen ut som en av huvudaktörerna i detta scenario.

Peab har täta kontakter med bolaget.

-Den takten har ju varit mer och mer intensiv efterhand som det här har fortlöpt, säger Jesper Göransson, finanschef på Peab.

Han vill inte kommentera uppgifterna om att Peab skulle vara huvudaktör i ett konsortium berett att ta över Northland.

-Visst är det tråkigt, men gruvan kommer att leva kvar. Den finns där den finns och den kommer knappast att lämna kommunen. Vi har kommit så pass långt nu att det vore märkligt om den inte kommer att fortleva i någon form.

Produktionen är igång och nu på lördag skulle det första malmskeppet börja lastas, säger kommunalrådet Kurt Wennberg (S) till TT.

Enligt Wennberg råder nu en "sansad oro" i Pajala efter beskedet.

TT: Hur många arbetstillfällen står på spel?

-Det är 450 personer i själva gruvdriften och ytterligare 350 i själva logistiken. Utöver det så är det ett antal som skulle ha varit involverade i service av lastbilar, maskiner, och så vidare. Man brukar säga att det går tre ytterligare arbetstillfällen på en gruvarbetare, så visst handlar det om många personer.

Det är inget branschproblem som satt käppar i hjulet. Det handlar om en projektbudget som har skenat i väg, enligt Peder Strand, analytiker på SEB Enskilda i Oslo.

Den projektbudget som investerarna tagit ställning till tidigare har på några veckor helt satts ur spel.

-Utbyggnaden och investeringarna har visat sig kosta markant mer än vad bolaget trodde, säger Strand.

-Men det är inte ovanligt i gruvprojekt runt om i världen. Det är snarare regel än undantag, det är min erfarenhet, tillägger han.

-Det är klart att vi känner en viss oro när sådant här händer. Men i våra kontakter med Northland har de tydligt aviserat att det här inte berör våra medlemmar, säger Tomas Nilsson, ordförande för IF Metalls avledning i Malmfälten.

Facket har dock fortsatt förtroende för Northland.

-I dagsläget har vi absolut ingen anledning till misstro. Vi vet att efterfrågan på järnmalm är större än utbudet och vi har stora förhoppningar på att det här kommer att lösa sig.

Aktiemäklaren Oskar Rönneman driver en Facebook-grupp med aktieägare i Northland Resources.

-Företaget har hamnat i en förtroendekris. Marknaden är inte beredd att satsa mer, Northland har inte bevisat att man klarar av att genomföra hela projektet enligt budget, säger han till TT.

Han råder sina hårt prövade aktieägare att inte köpa fler aktier även om priset faller - inga klipp finns i sikte.

-Bäst vore om man hittade nya ägare till företaget med tillgång till pengar och kunskap om hur man driver gruvor.

De senaste veckorna har Northland Resources rasat lavinartat på Oslobörsen. När orosbeskedet, att bolaget behövde få in miljardbelopp för att kunna finansiera sina aktuella järnmalmsprojekt i slutet av januari störtdök aktien med 90 procent på några dagar.

När Oslobörsen öppnade i morse rasade aktien med ytterligare över 20 procent. Aktiens värde har nu nästan raderats ut helt.

(TT)