Geometallurgi säkerställer gruvdriftens ekonomiska kalkyl

Cecilia Lund, postdoktor och forskare i geometallurgi vid Luleå tekniska universitet. Foto: Luleå tekniska universitet
Cecilia Lund, postdoktor och forskare i geometallurgi vid Luleå tekniska universitet. Foto: Luleå tekniska universitet

Cecilia Lund, postdoktor och forskare i geometallurgi vid Luleå tekniska universitet, talar kring forskningsområdet geometallurgi på Euro Mine Expo. På Euro Mine Expo förklarar Cecilia Lund bakgrunden till begreppet geometallurgi, uppdaterar åhörarna med senaste nytt från forskningsvärlden och talar om tillämpningen av olika malmkarakteriserings tekniker.

– Man kan beskriva geometallurgi som hela flödet i en gruvprocess, från prospektering till anrikning, förädling och så småningom stängning av gruvan. Inom geometallurgin samlas olika discipliner, såväl geologer som processingenjörer, metallurger och ekonomer. Man kopplar ihop dessa discipliner på ett strukturerat vis, säger Cecilia Lund.

På senare år har flera försök gjorts att öppna nya gruvor i såväl Sverige som Finland. Somliga av dessa projekt har fallerat eftersom det är mycket kostsamt att initiera en ny gruvverksamhet. Ibland har gruvbolagen underskattat malmernas varierande kvalitet, i andra fall är de ekonomiska kalkylerna alltför optimistiska. Med hjälp av ett geometallurgiskt tillvägagångssätt kan en brytningsprocess simuleras och modelleras utifrån olika produktionsscenarion. Det gör gruvbolagen bättre förberedda för olika scenarion när det väl är dags att sätta igång med den konkreta gruvdriften.

Ökar gruvdriftens ekonomiska förutsägbarhet för investerare

– Med hjälp av ett geometallurgiskt koncept blir gruvdriften mer ekonomiskt säkerställd för samtliga investerare. Det ger tillgång till mycket och värdefull information redan innan gruvdriften har inletts. Med hjälp av geometallurgi vet man den geologiska variationen i en malmfyndighet, hur malmerna bör anrikas och hur man bör bygga upp en anrikningsprocess för maximalt utbyte av malmen, säger Cecilia Lund.

Hon har undersökt vilka gruvor runtom i världen som i dagsläget använder sig av någon typ av geometallurgiskt program. Hon har också kartlagt vilken typ av information man kan extrahera genom att använda sig av geometallurgikoncept.

Forskar på kvantitativa metoder som beskriver malmers egenskaper

Hon påpekar att geologer ofta är duktiga på att beskriva malmer utifrån ett kvalitativt perspektiv. De kvantitativa beskrivningarna är däremot inte lika vanligt förekommande. Cecilia Lunds forskarteam på LTU utvecklar därför kvantitativa metoder som kan användas för att beskriva olika malmers mineralogiska och anrikningstekniska egenskaper i framtiden.

–Den som vill veta hur geometallurgi fungerar, få information om den forskning som pågår området och få insikt i hur det geometallurgiska konceptet kan tillämpas har goda skäl att komma till mitt seminarium. Jag kommer dels att ge en generell bakgrund till begreppet geometallurgi, dels berätta hur vi forskar kring ämnet på LTU, utifrån en mineralogisk modell, säger Cecilia Lund.