Botnia Exploration ansöker om provbrytning

Bengt Ljung, vd för Botnia Exploration. Foto: Botnia Exploration
Bengt Ljung, vd för Botnia Exploration. Foto: Botnia Exploration

Botnia Explorations styrelse har beslutat att ansöka om såväl provbrytning som bearbetningskoncession för framtida produktion av Fäbodtjärn. Bolagets kalkyler visar att brytning av Fäbodtjärn med småskalig brytning, med dagens guldpriser och dollarkurs visar på en bra lönsamhet.

Kalkylerna har baserats på en årlig produktion av cirka 50 000 ton och med all produktion under jord. Dagbrott är inte aktuellt av såväl miljö- som gruvtekniska skäl. Med småskalig brytning kan gråbergsinblandningen reduceras vilket innebär betydligt lägre produktionsvolymer och därmed lägre brytningskostnader.

Ett preliminärt förberedande samråd har hållits med Länsstyrelsen i Umeå. Länsstyrelsen är handläggare av bolagets ansökan om provbrytning som innehåller bland annat en miljökonsekvensbeskrivning. Konsultföretaget Vatten & Miljöbyrån (VM) i Luleå har fått i uppdrag att omgående starta arbetet med provbrytningsansökan och MKB. Målsättningen är att provbrytningsansökan ska vara inlämnad i slutet av september. Tidpunkt för det första officiella samrådet med Länsstyrelsen och andra sakägare är satt till den 22 augusti.

Provbrytningen kan bli aktuell under våren/sommaren 2015 om alla förhandlingar går enligt plan. En provbrytning är sista fasen av prospekteringsarbetet av ett projekt och ger en god indikation av förutsättningarna för framtida gruvbrytning.

"Storleken av provbrytningen har planerats till 8 000 ton eller jämförbar med den provbrytning som gjordes av Vargbäcken. I Vargbäcken anrikades såväl gråberg som guldmineralisering och totalt producerades 5,5 kilo guld och 0,5 kilo silver. I Fäbodtjärn bedömer vi möjligheterna som goda att producera mer guld jämfört med Vargbäcken då gråbergsinblandningen bedöms bli lägre samt halterna högre.", skriver bolaget vd Bengt Ljung, i ett pressmeddelande.

Provbrytningen kommer att utföras som en så kallad rörgrav varvid först det ovanliggande moränlagret tas bort och kvartsgången kan blottas. Efter provsprängningen kan moränlagret återföras varför ett minimalt ingrepp kommer att göras i naturen.