Lundin Gold köper ny guldfyndighet

Foto: Corrie Barklimore
Foto: Corrie Barklimore

Fortress Minerals, som är i färd med att byta namn till Lundin Gold, har i veckan i allt väsentligt genomfört den kapitalanskaffning som krävs för att köpa guldfyndigheten Fruta del Norte i Ecuador. Nu väntar börsintroduktion i Stockholm strax före julafton.

"Jag är mycket glad över att vi har fått in det kapital vi behöver för att ta bolaget till nästa fas, trots att marknadsförutsättningarna var svåra", säger blivande vd Ron Hochstein till Nyhetsbyrån Direkt.

Bolaget får genom en så kallad private placement in 190 miljoner kanadadollar, 1,2 miljarder kronor. Därtill placeras ett konvertibelt förlagslån om 35 miljoner dollar, 260 miljoner kronor.

Marknadsföringen inför placeringen ägde rum under en tvåveckorsperiod då guldpriset föll omkring 8 procent och många gruvbolagsaktier handlades nära de lägsta nivåerna på tio år. Familjen Lundin, som via sina ägarbolag lovat bidra med "upp till" 100 miljoner dollar, fick ställa upp med hela det utlovade beloppet.

Lundin Gold köper Fruta del Norte från Kinross Gold för 240 miljoner dollar, nästan 1,8 miljarder kronor. Av köpeskillingen betalas 190 miljoner dollar kontant och resten i form av aktier.

Fruta del Norte beskrivs som ett av de största och mest höghaltiga guldprojekten i världen och familjen Lundins överhuvud Lukas Lundin är entusiastisk.

"En sådan här möjlighet kommer bara en gång vart tionde år. Jag rankar det som ett av de allra mest spännande projekten jag har varit inblandad i", säger han när Direkt träffar honom i samband med en turné bland potentiella europeiska investerare.

"Det här är den första road show jag följt med på personligen på ett decennium".

Den nuvarande ägaren Kinross har sedan bolaget köpte rättigheterna till Fruta del Norte 2008 investerat 279 miljoner dollar, över 2 miljarder kronor, i projektet. Nu drar sig bolaget dock alltså ur.

"Det var något av en perfekt storm för oss. Kinross har haft duktiga gruvtekniker på plats, men inte kommit överens med myndigheter och regering. Nu behövde de pengar till annat och då såg vi en möjlighet", säger Lukas Lundin.

Till Kinross problem hör att höga gruvskatter och en oklar lagstiftning i Ecuador bromsat projektet. Enligt Ron Hochstein har landets regering under president Correa dock svängt i riktning mot en mer näringslivsvänlig politik. Ecuadors gruvindustri är i motsats till oljeindustrin underutvecklad och presidenten sägs välkomna utländska investeringar för att exploatera de stora tillgångar som finns.

Fruta del Norte innehåller indikerade resurser med guldhalter upp till höga 10 gram per ton, och skulle rent tekniskt kunna utvecklas i form av ett dagbrott.

"Det kommer dock att bli en underjordsgruva. Därmed minimerar vi miljöpåverkan och gör oss också mindre känsliga för vädervariationer", säger Ron Hochstein.

Den kassaflödespåverkande kostnaden per uns guld beräknas preliminärt till 500-525 dollar och totalkostnaden till drygt 600 dollar per uns. Bolaget ska alltså vara rejält lönsamt även till guldpriser i nivå med dagens 1 145 dollar.

Några planer på att säkra, hedga, produktionen genom att sälja guld på termin har bolaget dock inte, utöver vad som kan komma att krävas av eventuella framtida långivare.

"Vi gillar inte hedging", säger Lukas Lundin och Ron Hochstein med en mun.

Utöver de redan identifierade malmresurserna bedömer Fortress att det finns en betydande potential att utveckla fyndigheten genom fortsatt prospektering. En plan för hur detta ska gå till finns redan färdig.

Bolaget planerar nu att använda de kommande 16-18 månaderna till att i detalj undersöka mer exakt hur brytningen ska bedrivas och försäkra sig om kvarvarande tillstånd. Till detta reserveras knappt 50 miljoner dollar, 370 miljoner kronor.

En ny finansieringsrunda väntas under 2016 eller 2017 och därefter ska produktionsstart kunna ske närmare mitten av 2018, hoppas bolaget.

Fortress väntas byta namn till Lundin Gold efter den extrastämma som hålls i december. Så snart köpet är i hamn ska aktien noteras under det nya namnet med börskoden LUG.

"Om allt går som det ska kommer vi att handlas på Stockholmsbörsen omkring den 22 december", säger Ron Hochstein.

Primärnoteringen är dock på Torontobörsen, där aktien introduceras någon dag tidigare.

Marknadsvärdet bedöms initialt bli i storleksordningen 400-450 miljoner kanadadollar, cirka 2,7 miljarder kronor.

"Men om sex år kan bolaget vara fyra, fem gånger större", säger Lukas Lundin.

(Nyhetsbyrån Direkt)