Nickel kan bli bristvara

Foto: Materialscientist/Wikimedia Commons

Sedan juli i år har nickelpriset stigit 40 procent. Orsaken är en allmän oro för att metallen som bland annat ingår i elbatterier ska bli en bristvara. Det rapporterar nyhetskanalen RFI.

Prisrallyt på nickel har spätts på ytterligare efter en omfattande miljökatastrof i Papua Nya Guinea, som beskrivits som den värsta i landets historia, då en kinesiskägd nickelfabrik dumpat sitt avfall utanför kusten. En utredning ledde till att fabriken fick stänga. Produktionsbortfallet spås nu leda till ytterligare press på nickelmarknaden, där utbudet inte alls håller jämna steg med den ökande efterfrågan. Främsta orsaken till det är att det största nickelproducerande landet i världen Indonesien överväger ett totalförbud för all export av rånickel. Främsta importland för nickel från Indonesien är Kina.

Nickel används framför allt i rostfritt stål (70 procent av efterfrågan kommer därifrån) men dess användning i litiumjonbatterier kan öka lavinartat -  med en femtondubbling fram till 2030 - på bekostnad av kobolt och mangan, enligt konsultföretaget Roskill.

I slutet av augusti handlades nickel för 16 730 dollar per ton på LME, vilket är högre än tennpriset. Enligt Roskill krävs dock att nickelpriset når upp till den magiska gränsen 22 000 dollar för att nya gruvprojekt ens ska övervägas, då investerare i dag tar hela leveranskedjornas miljöpåverkan på största allvar, speciellt när det gäller miljövänliga användningsområden som elbilsbatterier.