Nordiskt forskningssamarbete om gruvnäringen i Arktis

Dag Avango hoppas att omorganisationen ska leda till att redan pågående samarbeten ska få bättre stöd. Foto: Tomas Bergman

Arctic 5 är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och fyra andra nordiska universitet i Arktis.

Arctic 5 har nu omorganiserats där ett av forskningsområdena är gruvnäringen. Syftet med omorganiseringen är att fördjupa och utvidga forskningssamarbetet mellan de fem universiteten.

I Arctic 5 ingår, förutom Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, UiT Norges arktiska universitet samt Uleåborgs universitet och Lapplands universitet, vilka båda ligger i Finland. Samarbetsorganisationen grundades 2016 med syftet att profilera de nordiska universiteten som Europaledande på Arktis.

Universiteten enades om att samarbete kring sex olika temaområden – undervisning, energi, gruvnäring, regional utveckling, urfolksfrågor och hälsa. Varje område leds av ett av partneruniversiteten. Luleå tekniska universitet ansvarar för temaområdena energi och gruvnäring. Nu vill man emellertid bryta upp de vattentäta skotten mellan temaområdena.

– Mycket av den forskning som bedrivs vid våra universitet sker i skärningspunkten mellan flera av temaområdena. Ett forskningsprojekt om till exempel markanvändning kan aktualisera frågor om såväl urfolk, gruvdrift, energi som hälsa, förklarar Dag Avango, professor i historia vid Luleå tekniska universitet och co director för Arctic 5.

– Vi vet att det pågår forskningssamarbeten om bland annat hållbara samhällen i nordiska Arktis som inte fångas upp av den existerande organisationsstrukturen.

Seniora forskare med etablerade nätverk kommer att kunna söka medel för att utveckla tvärvetenskapliga forskningssamarbeten mellan partneruniversiteten. Även juniora forskare med intressanta forskningsuppslag med relevans för Arktis kommer att erbjudas möjlighet att söka medel.

Medlen kommer dock inte att räcka till att finansiera hela forskningsprojekt utan ska ses som ett startkapital som gör att forskare kan avsätta arbetstimmar åt att söka forskningsmedel. Utöver ekonomiskt stöd kan organisationen kring Arctic 5 redan idag bistå med råd och förmedling av kontakter.