Han tar över som ny styrelseordförande för Glencore

Foto: Dundee Precious Metals

Gruvjätten Glencore har utsett Kalidas Madhavpeddi till ny styrelseordförande och han efterträder Tony Hayward i den rollen.

Madhavpeddi, som är amerikansk medborgare, har tidigare lett kinesiska China Molybdenum International (CMOC) i nästan ett decennium, fram till 2018, där han genomförde en lång rad större företagsförvärv, bland annat i Kongo-Kinshasa och Brasilien.

Utnämningen av Madhavpeddi till ny vd visar på vilken betydelse Glencore lägger vid sina omfattande kobolt- och koppargruvor i Kongo, skriver branschsajten Mining.com.

Madhavpeddi, 65, har arbetat i mer än 25 år för det amerikanska gruvbolaget Phelps Dodge.

Kolbrytning

Glencore har också nyligen bytt vd. Miljardären Ivan Glasenberg kommer att efterträdas av Gary Nagle som vd, meddelade Glencore förra veckan, vilket enligt Mining.com markerar en övergång till en ny strategi då företaget är under hård press av investerare att minska sina koldioxidutsläpp. Glencore har dock gjort klart att man inte kommer att upphöra med kolbrytning utan fortsätta bryta kol till dess att gruvorna sinat, senast fram till 2050. Vilket enligt företaget  gör det möjligt för dem att uppnå målet om noll nettokoldioxidutsläpp.

Glencore är bland annat världens största producent av kobolt.