Det händer stora saker i Norrbotten och den andra upplagan av Load up North var en mässa i tiden. Cirka 200 företag fanns på plats och de flesta av de stora aktörerna visade upp sig i eller utanför Boden Arena den 28-30 augusti. Mässan hade tre huvudrubriker: Entreprenadmaskiner, Transport och Rekrytering.
- Helt klart har mässan blivit en stor framgång. Marknaden är ju het i norr just nu och intresset har varit minst lika stort som i fjol, säger mässgeneralen Bo Sandström.
Det är redan klart att det blir en ny mässa nästa år, den 27-29 augusti. Flera av utställarna har redan bokat in sig på den tredje årgången av Load up North, som arrangeras av Nolia och Boden Arena.
"Här väntar 150 olika jobb på dig". Budskapet är tydligt vid LKAB:s monter. I takt med att gruvnäringen expanderar ropar gruvföretaget efter arbetskraft.
- Totalt i regionen behöver vi 500 medarbetare de kommande åren. Det är naturligtvis ett angenämt problem även om det inte är helt lätt, berättar Susanna Lundhamn-Jokinen från Svappavaara. Hon har jobbat inom LKAB "hela sitt liv" och finns nu på personalavdelningen.
De 150 jobben söks till de nya dagbrotten i Mertainen och Leveäniemi och det är framför allt borrare, laddare, krossmaskinister och mekaniker som efterfrågas.
- De nya gruvorna skapar många nya arbetstillfällen. Att synas på mässan är ett bra tillfälle att rekrytera arbetskraft. I september räknar vi att komma igång med utbildningen, säger hon.
WESABs utbildning är Bodens tredje största företag med cirka 100 anställda.
- Vi försöker kombinera mässan med att träffa kunder och skapa företagskontakter, säger Thomas Johansson, som är utbildningsansvarig.
WESAB koncentrerar sig i första hand på yrkes- och maskinförarutbildning. Mats Mörtzell från Boden provade på den lastbilssimulator som WESAB:s samarbetspartner Oryx ansvarar för.
- Jag går på anläggningsfordon , berättar Mats, så visst är jag intresserad.
Swecon tog stor plats på mässan med det senaste i miljöväg när det gäller grävmaskiner och hjullastare av olika modeller. Intresserade fick tillfälle att prova på maskinerna med hjälp av instruktörer och intresset var stort. Det såg ut som en större vägarbetsplats med flera maskiner i arbete på mässområdet.
- Gruvnäring och vägarbete är en viktig del, säger Ove Meander från Härnösand. Att skapa kontakter på dessa mässor är grunden för det hela och vi har fått ett positivt gensvar. Det är svårt att mäta resultatet av en sådan här mässa, men den behövs absolut. Det har inte funnit så många liknande mässor i norr tidigare.
Meander hoppas mycket på expansionen inom gruvsektorn.
- Det har varit en avmattning de senaste två åren. Men i och med de nya gruvorna ser det ut som om det vänt. Dessutom hoppas vi att Northland ska stabilisera sig.
- Ett bra tillfälle att skapa kontakt med nya kunder och träffa befintliga kunder, säger Fredrik Nordin från Sundsvall, som är teknisk säljare på Hexagonföretaget Scanlaser.
Scanlaser är ett rikstäckande företag och har cirka 90 anställda. Scanlasers system går ut på att maskinisterna alltid har full kontroll över sitt arbete med hjälp av strategiskt placerade sensorer som skickar information till hytten. Maskinisten blir vägledd av pil-displayen som bland annat visar den exakta höjden på skopan.
Pon Equipment har i dagarna invigt den jättestora anläggningen på 6000 kvadratmeter i Boden. Företaget söker 45 nya medarbetare till två verkstäder i Mertainen och Leveäniemi. I rekryteringsmontern återfanns Johan Torgerstad, Luleå och Håkan Wikström, Boden.
- Den nya gruvorna är den stora utmaningen, berättar de. Vi söker framför allt mekaniker, helst med färdigkompetens. Det är inte helt lätt att hitta, men mässan är en bra reklampelare.
Håkan Wikström, som är verkstadschef på Pon i Boden, berättar:
- Jag har jobbat i företaget sedan 1973. Efter ett uppehåll på 20 år är jag nu tillbaka. När jag började var det ett jobb för grovarbetare. Nu handlar det om high tech och datakunskap. Vi hoppas också på att få kvinnor intresserade. De tror ofta att det är ett tungt jobb. Men grejerna är ändå så tunga att det hjälper inte hur stark man är. I dag är jobbet betydligt mindre skitigt och styrkan har ingen betydelse.
Miljöaspekten blir allt viktigare även inom den tunga industrin. Jessica Ågren jobbar på BDX Miljö i Gällivare.
- Det är bra att synas och kunna besvara alla frågor från intresserade. Dessutom känns det rätt att träffa arbetskamrater som man bara talat med i telefon, säger hon.
Det fanns även mindre lokala företag på mässan, som Norra Däckgrossisten AB från Töre.
- Vi är här för att etablera kontakt och jobba för våra kunder när det gäller däck och fälgar, säger Jan Wennström.
Dragplåstret var en dragster för juniorer, som företaget sponsrar och som lockade inte minst de yngre. Dragstern kommer från Piteå och körs av Elias Otvall.