Efter hot om nationalisering har franska regeringen fått ståljätten Arcelor Mittal att ta tillbaka hot om uppsägningar. Men facket anklagar president Francois Hollande för förräderi.
Tonen har varit hård mellan regeringen och världens största ståltillverkare Arcelor Mittal i veckan. Ståljätten hade aviserat att två masugnar i Florange i nordöstra Frankrike ska läggas ner och 650 arbetarna sägas upp.
Regeringen, via näringsminister Arnaud Montebourg, hotade med att förstatliga Arcelor Mittals hela verksamhet i stålstaden Florange. Uttalandet fick landets största arbetsgivarorganisation Medef att gå i taket och varna för att hotet kunde äventyra utländska investeringar i Frankrike. Arcelor Mittal å sin sida genmälde att förstatligande av anläggningarna i Florange skulle ifrågasätta framtiden för bolagets hela franska verksamhet, som sysselsätter 20 000 personer.
Frivilliga avgångar
I fredags meddelade socialistregeringen att den fått löfte av Arcelor Mittal att inga uppsägningar skulle ske, och att ståljätten skulle investera 180 miljoner euro i Florange. På lördagen bekräftade Arcelor Mittal avtalet, men redovisade inga planer på att öppna de två stängda masugnarna. I stället ska förhandlingar inledas med facket om frivilliga avgångar.
Fackföreningarna rasade över att stålverken inte skulle öppnas, och tvivlade på Arcelor Mittals löfte om ersättningsjobb och avtalspension för de 650 berörda.
-Vi är på krigsstigen, sade Edouard Martin, ledare för facket CFDT:s avdelning i Florange.
Ilskan riktades främst mot företaget och dess indiskfödde vd Lakshmi Mittal.
-Vi har hört herr Mittals löften förr och vad har det blivit av dem - ingenting - så vi tänker inte ge oss utan strid, sade Martin.
Kritik mot Hollande
Men ilskan riktar sig också mot regeringen och president Francois Hollande, som under valrörelsen lovade att hålla de två stålverken öppna.
-Vi har en känsla av att vi blivit förrådda än en gång, sade Martin.
Konflikten kring stålverket har försatt regeringen i knipa, fångad mellan löften att bevara jobb och att öka den franska industrins konkurrenskraft. Hollandes popularitet har fått sig en törn.
-Vi klagade på Nicolas Sarkozy, men Francois Hollande är inte bättre. Vi befarar det värsta för framtiden, sade Frederic Maris från landsorganisationen CGT.
Premiärminister Jean-Marc Ayrault försvarade uppgörelsen med Arcelor Mittal. I ett uttalande sade han att han regeringen noga kommer att övervaka att företaget håller sina löften.
(TT)