Den Svenska Gruvan: ”Viktigt med utvinning i Sverige”

Foto: Den Svenska Gruvan

År 2030 kommer det finnas mer än 15 gånger så många elbilar som idag i Sverige, enligt elbilsstatistik framtagen av Power Circle. Om de bilarna framställs av koppar och järn som brutits och förädlats här i Sverige i stället för på annat håll i världen skulle klimatnyttan vara över 3 miljoner ton koldioxid, och det redan innan bilarna är producerade, framhåller Den Svenska Gruvan, ett initiativ som Boliden, LKAB, Zinkgruvan Mining, ABB, Epiroc, Sandvik, Copperstone Resources och Svemin står bakom.

Gruvklustret menar att Sverige har en rik berggrund vars fulla kapacitet inte utnyttjas idag. Några av de viktiga ämnen som finns i svensk berggrund och som behövs i produktionen av elbilar är kobolt, grafit och nickel. ”Genom att Sverige tar tillvara fler möjligheter att själva utvinna mer metaller och mineral skulle klimatvinsterna bli ännu större. Dessutom skulle det minska beroendet från länder som Ryssland, Kina och Kongo”, skriver Den Svenska Gruvan.

- Sverige och andra demokratiska västländer har under en längre tid överlåtit expansionen av gruvnäringen till utvecklingsländer och icke-demokratiska länder. Det har gjort att vi nu är beroende av länder som Kina och Ryssland som ligger långt efter både vad gäller klimatmässig och social hållbarhet. För att klara av de utmaningar som världen står inför behöver västvärlden utveckla gruvnäringen i sina egna länder, säger Maria Sunér, vd på Svemin, och representant för Den Svenska Gruvan.

Elektrifieringen av fordonsflottan ses som en viktig del för att nå klimatmålen och enligt Den Svenska Gruvan är den därför tätt sammanflätad med gruvindustrin. ”Detta eftersom tillgången till metaller och mineral sätter takten i den reella klimatomställningen och forskning visar att återvinning inte räcker för att tillgodose den kraftigt ökade efterfrågan på råmaterial”.

- Det finns stora outnyttjade fyndigheter av både de ämnen vi bryter idag och av andra viktiga ämnen som exempelvis litium och grafit. Sverige har därför en stor möjlighet att ta ansvar genom att bidra till klimatomställningen, men för att göra det krävs mer riktad forskning inom det här området, mer innovation och snabbare tillståndsprocesser, säger Jenny Greberg, programdirektör för Swedish Mining Innovation och biträdande professor vid Luleå tekniska universitet (LTU).