Stilride och ChainTraced i samarbete för mer transparens i stålproduktionskedjan

Jonas Nyvang, medgrundare och VD för Stilride, och Victor Andersson, vd och grundare av ChainTraced. Foto: Stilride

Startupbolaget Stilride, som utvecklat en unik tillverkningsmetod där stålplåt böjs och viks av en robot, och spårbarhetsplattformen ChainTraced har startat ett samarbete för att få full kontroll och transparens i hela produktionskedjan. Målet är att få direkt kontroll över produktens miljöpåverkan i hela livscykeln.

Stilride framhåller att deras tillverkningsmetod innebär stora potentiella miljöfördelar, som mindre materialåtgång, färre och enklare transporter av råvara och mindre behov av efterkonstruktion som även den påverkar miljön är några av faktorerna.

För att dra full nytta av dessa fördelar krävs dock full kontroll av alla delar i produktionskedjan, från råvara till färdig produkt, menar företaget. Därav samarbete med ChainTraced.

– ChainTraced är en av de sista pusselbitarna vi behöver för att enkelt kunna kontrollera och på sikt garantera att hela produktionskedjan håller vad den lovar. Det här är viktigt ur produktionsperspektivet, men även ett sätt att tidigt möta upp och förenkla den typ av miljörapportering av hela tillverkningsprocessen som krävs i dag, säger Jonas Nyvang, medgrundare och VD för Stilride.

ChainTraced är även det ett svenskt startup som erbjuder en digital spårbarhetsplattform som möjliggör för enklare och säkrare hantering av produktdata, så som materialcertifikat och CO2-data.

– Det ligger i vår grundfilosofi att främja hållbar produktion, varför Stilride är en fantastiskt rolig partner. Det finns mycket att göra inom stålproduktion för att förbättra och finslipa, och vår förhoppning är att vi gemensamt kan visa marknaden en ny best-in-practice inom stål, säger Daniel Eriksson Pitt, CCO på ChainTraced.

För Stilride är samarbetet viktigt för såväl den egna el-motorcykeln SUS1, som kommer släppas inom kort, och alla de samarbeten man startat kring tillverkningstekniken Stilfold.

– Genom ChainTraced kan vi snabbt och enkelt visa riktiga siffror ur hela kedjan och alla delar, i stort och smått, blir fullt spårbara. Det gör att vi alltid kan sourca ”rätt” material i tillverkningsprocessen och enkelt utesluta dåliga leverantörer per automatik, säger Jonas Nyvang.