”Lugnet före stormen” för sällsynta metaller

Philippe Chalmin, grundare av Cyclope. Foto: Cyclope

En färsk rapport varnar för det relativa lugnet som råder på råvarumarknaderna just nu.

Råvarupriserna, som inte har rört särskilt mycket på sig på flera månader, befinner sig i en situation av "lugn före stormen", särskilt när det gäller sällsynta metaller, säger Philippe Chalmin, som varit med och tagit fram den ansedda, franska årliga råvarurapporten CyclOpe.

Han påminner om att 2022 var ett dramatiskt år, med energikris, till stor del utlöst av den ekonomiska återhämtningen, därefter krig i Ukraina, ”som nästan verkar normaliseras”, och jordbrukskris, ”som ligger lite bakom oss”.

– Paradoxalt nog har året varit relativt lugnt på metallmarknaderna, även om det är där vi idag upplever att de största potentiella spänningarna kommer, säger Chalmin.

LME Index, indexet för priserna på aluminium, koppar, bly, nickel, tenn och zink, stod på 3 669,70 punkter den senaste veckan, den lägsta nivån på mer än 6 månader.

Indexet har fallit mer än 6 procent sedan årsskiftet. Vissa av dessa mycket efterfrågade metaller används för att tillverka batterier för elfordon.

– Vi befinner oss i praktiken i en situation av överskott, även om svagheten vad gäller ny produktionskapacitet och förväntade behov kopplade till energiomställningen väcker farhågor om bristsituationer, från 2025-26, och definitivt runt 2030, säger Philippe Chalmin i en intervju med AFP.

Han pekar särskilt ut koppar som en råvara som ”borde skaka om oss de närmaste åren”, särskilt med tanke på vilket nyckelroll koppar har i många industrier och i energiomställningen. Sedan Ukrainakriget inleddes har kopparpriset sjunkit med 25 procent.