Det tjeckiska företaget EPH är på väg att ta över Vattenfalls förlusttyngda brunkolsverksamhet i Tyskland, skriver nyhetsbyrån Reuters. Ingen betalning förväntas i affären.
Ett avtal om affären väntas undertecknas nästa vecka och Vattenfalls styrelse väntas godkänna den kort därefter, enligt tre anonyma källor. Två rivaliserande budgivare, Macquarie och Czech Coal, ska ha dragit sig ur.
Vattenfall vill inte kommentera Reuters uppgifter.
-Vi lämnar inga kommentarer till pågående affärer. Det här är rykten, säger Lars-Åke Linander vid Vattenfalls pressavdelning till TT.
Även EPH lägger locket på:
-Vi kommer inte att kommentera den här frågan, säger Daniel Castvaj, kommunikationschef på EPH.
Vattenfall bjöd i september i fjol in potentiella budgivare att anmäla sitt intresse för kraftbolagets tyska brunkolstillgångar. Den 16 mars inkom tre erbjudanden till Vattenfall, bland annat ett "bindande bud" från EPH.
-Jag tror att det är troligt att det här är sant, säger Jakob Magnussen, analytiker på Danske Bank, till TT.
EPH har tidigare uppgett för TT att den föreslagna köpesumman är positiv, det vill säga bolaget har inte begärt några pengar från Vattenfall för att ta över.
Jakob Magnussen pekar på att just priset kommer att bli mycket intressant. Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland är behängd med avvecklingskostnader och rykten har talat om ett mycket lågt pris, ett negativt pris eller att EPH helt enkelt tar över verksamheten utan att betala någonting.
-Ingen betalning alls är definitivt möjligt, säger Magnussen.
Han lutar åt att svenska regeringen, som ägare av Vattenfall, är beredd att säga ja till ett nollbud. Det grundar Magnussen på regeringens starka vilja att kunna säga att bolaget inte längre ägnar sig åt miljöförstörande verksamhet i Tyskland.
-Det blir extremt intressant att se om den svenska regeringen kommer att acceptera ett nollbud, om den ekonomiska eller politiska agendan tar över.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) vill inte kommentera uppgifterna om Vattenfall.
-Vattenfall har under en längre period jobbat med den här frågan, det är ingen hemlighet. Regeringen blir en aktör i detta först om och när en affär presenteras för oss i form av en ägarsamordning, och det har inte skett, säger han.
(TT)