De tyska brunkolstillgångarna går inte att avveckla på flera årtionden. Det säger den blivande brunkolsjätten, tjeckiska EPH, efter budet på Vattenfalls omstridda verksamhet.
-Köpet av Vattenfalls tillgångar är ett logiskt steg i vår brunkolsstrategi. Vi har lång erfarenhet av brunkolsaffärer, med alla dess risker och komplexa förhållanden, säger Jan Springl, ledamot i EPH:s styrelse, till TT.
EPH är redan nummer tre på tyskt brunkol, med dotterbolaget Mibrag. Om köpet av Vattenfalls tillgångar godkänns av den svenska regeringen blir man nummer två, efter tyska RWE. Det skulle göra bolaget till en nyckelspelare i tysk energipolitik i framtiden.
I debatten som blossat upp sedan statliga Vattenfall gjort upp om ett avtal med EPH har det tjeckiska bolaget brännmärkts som "ett skurkföretag utan miljöansvar" av kritiker som V-ledaren Jonas Sjöstedt. Och i miljörörelsen mullrar det i leden, även om miljöminister Åsa Romson (MP) inte ser någon möjlighet att stoppa affären med miljöargument med dagens ägardirektiv.
-Vi är medvetna om att vissa vill att allt kol ska bort ur produktionen omedelbart. Men det är helt enkelt praktiskt omöjligt. Därför måste vi komma överens om en plan för hur vi steg för steg kan minska kraftproduktionen med brunkol och ersätta den med förnybara källor, säger Springl.
Kritikerna har en förenklad bild av problemet, anser han. För regionen där kraftverken och gruvorna ligger handlar det om omkring 20 000 jobb, direkt och indirekt, enligt EPH-direktören.
-För det andra, brunkolet medför utsläpp, men denna verksamhet med sina högteknologiska kraftverk är bland de mest effektiva som finns i Tyskland. Det finns gott om kraftverk i västra Tyskland som ger mer utsläpp och som inte bidrar till den lokala ekonomin, då de körs på importerat kol.
Springl påminner samtidigt om att brunkolet i dag står för en fjärdedel av tysk kraftproduktion.
-Det krävs tid för att ersätta det i framtiden, inte minst då man samtidigt vill fasa ut kärnkraften.
Springl ser brunkolet som en "bryggteknologi" med en livslängd på 20-25 år - kanske ännu längre.
-Brunkolet ger stöd på vägen från dagens tyska kraftförsörjningsmix till de mål som den tyska regeringen har satt upp, med en högre andel förnybara källor.
Skulle tyska politiker förlänga brunkolets livslängd som energikälla bortom detta står EPH redo.
-Vi är långsiktiga investerare. Vi vill vara kvar som sådana under kommande årtionden. Vad gäller den tyska regeringens preferenser och önskemål kommer vi ha en pragmatisk och konstruktiv diskussion om målen inom ramen för Energiewende, säger Springl.
Energiewende är namnet på det tyska energipolitiska beslutet för fem år sedan, som säger att tysk kärnkraft ska vara utfasad 2022 och att 80 procent av elenergin ska komma från förnybara källor 2050.
I dag ligger andelen på cirka 25 procent.
Fakta: Värderar brunkolet till 31 miljarder Vattenfalls brunkolstillgångar är enligt EPH värderade till cirka 3,4 miljarder euro (cirka 31 miljarder kronor). Priset som EPH erbjuder är hemligt, men det blir en köpeskilling, uppger bolaget.
Avtalet med Vattenfall säger att det tjeckiska bolaget tar över skulder, avsättningar och åtaganden för cirka 18 miljarder kronor. Där ingår bland annat åtaganden för att återställa landskapet efter gruvbrytning. EPH får samtidigt tillgång till en kassa på cirka 15 miljarder kronor.
För Vattenfall skulle affären innebära en nedskrivning på 22-27 miljarder kronor i andra kvartalet, som kommer ovanpå en nedskrivning på 15 miljarder kronor i fjol.
Vattenfall tar samtidigt med sig prissäkringar på elmarknaden till ett värde av 9 miljarder kronor ur de tyska tillgångarna.
Fakta: Privatägd tjeckisk energikoncern
Den privatägda energikoncernen Energeticky a Prümyslovy Holding (EPH), kontrollerad av de tjeckiska affärsmännen Daniel Kretinsky och Patrik Tkac, startades 2004. Fem år efter grundandet köpte EPH nummer tre på den tyska brunkolsmarknaden, Mibrag.
Med det planerade köpet av Vattenfalls tyska brunkolstillgångar fördubblas nästan EPH:s energiproduktion. Affären är ett i raden av förvärv EPH har gjort på senare år. Förutom Tyskland och Tjeckien har koncernen i dag verksamhet i Storbritannien, Italien, Polen, Slovakien och Ungern. Totalt handlar det om mer än 50 bolag.
Bortsett från brunkolet handlar det mesta av EPH:s affärer om gasöverföring, kraft- och värmeproduktion samt distribution av både värme och gas - även från förnybara källor som vattenkraft.
(TT)