Verkstadskoncernen Sandvik redovisar en vinst före skatt på 2 223 miljoner kronor för tredje kvartalet 2016. Det kan jämföras med vinsten på 1 871 miljoner kronor motsvarande period 2015.
Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en vinst på 2 013 miljoner kronor.
"Jag är nöjd med utvecklingen under det tredje kvartalet, vilket har varit händelserika tre månader. Vi uppnådde både vinsttillväxt och en förbättrad marginal, trots den negativa organiska tillväxten. Kassaflödet från den löpande verksamheten var det högsta någonsin för ett tredje kvartal", skriver Sandviks vd Björn Rosengren i rapporten.
Omsättningen minskade till 19 715 miljoner kronor, från 20 745 miljoner kronor ett år tidigare, och orderingången minskade till 19 700 miljoner kronor, från 19 726 miljoner kronor.
Tillväxten i orderingången i de tre största regionerna, Europa, Nordamerika och Asien, var neutral till positiv. Andra regioner tyngde tillväxten.
Ökad orderingång från gruvindustrin tillhör glädjeämnena i rapporten.
-Jag tycker det är kul att se att trots en lägre försäljning förbättrar vi både vinsten och marginalen, säger Sandviks vd Björn Rosengren på en telefonkonferens.
Sandviks orderingång har samtidigt stabiliserat sig och kassaflödet är enligt vd:n på rekordnivå för att vara ett tredje kvartal.
Utvecklingen på marknaden i Europa och Nordamerika är stabil under tredje kvartalet, enligt Rosengren, medan han beskriver utvecklingen i Kina som positiv.
Orderingången från den sedan en tid pressade gruvindustrin lyfter med 5 procent under tredje kvartalet. Det innebär ännu ett styrkebesked från gruvsektorn efter samma typ av signal i Atlas Copcos delårsrapport förra veckan.
Enligt Sandvik-chefen handlar det främst om mer order på gruvutrustning.
-Utrustningssidan har ju varit ned under en lång period, vilket gör att det är det som kommer tillbaka.
Den svagare kronan stärkte tillsammans med förändringar i priserna på metaller Sandviks resultat med 62 respektive 51 miljoner kronor i tredje kvartalet. Trenden ser ut att hålla i sig in i fjärde kvartalet, då valutaeffekten beräknas kunna öka till cirka 200 miljoner kronor.
Men pundets ras sedan britternas brexit-beslut i juni har inte haft något större genomslag på resultatet, då bolagets export till och import till Storbritannien i princip tar ut varandra.
Sandvik är sedan i somras i färd med att sälja Mining Systems, med 1 100 anställda, till riskkapitalbolaget Cobe Capital. Målet är att slutföra affären före årsskiftet.
-Det är inte klart förrän vi har stängt affären, men det går enligt plan, säger Rosengren.
Han tillägger att Mining Systems kunder verkar acceptera ägarbytet, men att det återstår arbete med att få klart nödvändiga bankgarantier.
(TT)