I mitten av mars gick Botnia Exploration ut med analysresultaten från alla åtta borrhål från borrningarna i Fäbodliden C i Vindelgransele i Västerbotten nu under vintern. Provresultaten bekräftar en guldförande kvartsgång om över 150-200 meter i strykningsriktningen och över cirka 300 meter i stupningsriktningen. Så nu vädrar prospekteringsbolaget morgonluft för en eventuell försäljning.
– Vi har lite kvar att göra. Vi behöver mer information om kvartsgångens fortsättning i strykningsriktningen och så måste vi få en mer detaljerad överblick över gångens och guldhaltens kontinuitet mellan nuvarande, existerande testhål, säger Bengt Ljung, vd Botnia Exploration.
Detta krävs för att bolaget ska kunna göra en mineraltillgångsberäkning, NI 43-101, enligt de internationella regler som finns.
– Dessutom ska vi borra norrut och i samma riktning som den här kvartsgången för att påvisa gångens förlängning i riktning mot Fäbodliden B, där andra kvartsgångar har påvisats.
Närhet till anrikning viktigt
Det viktiga för Botnia Exploration är hur mineraliseringarna uppträder och hur brytningsbara och lättillgängliga de potentiella fyndigheterna är med tanke på närhet till anrikningsverk, effektiv gruvbrytning med låg gråbergsinblandning och på ett miljömässigt riktigt sätt. Allt detta kopplat till en långsiktig och uthållig lönsamhet för en framtida brytning.
Bengt Ljung påpekar dock att Botnia i första hand är ett prospekteringsbolag – med andra är det snart dags att lämna stafettpinnen vidare till bolag som bryter och anrikar.
Bengt Ljung har god kontakt med Elgin Mining som bland annat bryter guld i Björkdalsgruvan.
– De har ett riktigt fint anrikningsverk och ligger strategiskt bra med tanke på både Fäbodliden och Vargbäcken. Vi har haft en mycket lyckad provanrikning i Björkdalsgruvan månaderna före årsskiftet med malm från Vargbäcken.
Paketpris på Vargbäcken och Fäbodliden
Det är med anledning av dessa anrikningsresultat som Bengt Ljung anser att ytterligare prospekteringsinsatser inte är nödvändiga i Vargbäcken. Bengt Ljung menar också att de två områdena Vargbäcken och Fäbodliden har en större potential tillsammans än var för sig.
– Vi nu har skaffat oss tillräckligt med information för att kunna marknadsföra Vargbäcken så ytterligare prospekteringsinsatser är inte nödvändiga. Men även om vi är nöjda där så vill jag påstå att värdet på Vargbäcken ökar i takt med de positiva resultat vi förväntar oss i Fäbodliden C och eventuellt också i Fäbodliden B, säger Bengt Ljung.
Intresset för Botnias framgångar i Vindelgranseleområdet har också visat sig internationellt då bolaget visade upp sina prospekteringsmål på PDAC mässan i Toronto, Kanada.
Uppmärksammade internationellt
Där fick Bengt Ljung bland annat veta att Finland och Sverige rankas som de två länder med största potentialen i världen för framtida prospektering av mineraler.
– Många utländska prospekteringsbolag som verkar i Sverige har höga tonnage av guldmineraliseringar men med mycket låga halter. Vad man vill ha är självfallet mineraliseringar med höga guldhalter kombinerat med områden med högt tonnage. Vår målsättning är att kunna försäkra en mineralisering om 500 000 oz i området, säger han.
Fakta| Botnia Exploration
Botnia Exploration är ett prospekteringsbolag som letar guld i första hand, men även andra ädel- och basmetaller finns i projektportföljen. Företaget är verksamt i Sverige och övriga Norden och inriktar sig på tidiga faser inom utveckling av fyndigheter.