Nu är organisationen på plats i Bolidens gamla zink- och koppargruva i Kankberg, nordväst om Skellefteå. Produktionen drar igång direkt efter halvårsskiftet. Kankbergsgruvan, som ligger en liten bit nordväst
om Bolidenområdet, har stått öde sedan den lades ned i slutet av 1990-talet då man plötsligt hittade en stor malmkropp efter 30 års brytning, främst i dagbrott. Malmkroppen visade sig innehålla guld – något man inte brutit
i gruvan förut. Därmed blev Boliden tvunget att skaffa nytt tillstånd hos miljödomstolen och nu är man alltså framme vid att kunna börja bryta av guldmalmen.
– När det inte fanns mer att hämta från dagbrottet skapade man ramper ned i gruvan på 1980-talet och bröt malm fram till 1997. Men malmkroppen som vi nu ska bryta ligger i en helt annan del av gruvan dit man inte haft tillgång
förut. Vi har arbetat med att driva ramp fram till en helt ny ort som ligger söder om den tidigare gruvorten, ungefär en och en halv kilometer därifrån, säger gruvchefen Peter Bergman.
För dem som var med och såg hur det gick till med brytningen förr i tiden kanske det inte är helt lätt att känna igen sig i området kring Kankbergsgruvan längre. Det som förr kallades Kankbergsgruvan var först ett dagbrott mellan 1966 och 1969 och sedan rampades gruvan upp för fortsatt brytning mellan åren 1988 till 1997. Det
man bröt var zink och koppar.
Åkullamalmen
Från den rampen i Kankbergsgruvan, som skapades på 1980- och 19990-talet fortsätter man att rampa upp ändå bort till ett annat känt gammal dagbrott i trakten kallat Åkulla Östra. Detta för att den nya guldfyndigheten ligger precis under detta dagbrott, ca 300-600 meter. Malmkroppen kallas också i dagligtal för Åkullamalmen.
På Boliden insåg man redan 1997, då malmkroppen upptäcktes, att man skulle kunna använda sig av Kankberggruvans ovanjordsanläggningar, infrastruktur och den befintliga rampen för att nå Åkullamalmen trots att den låg över en och en halv kilometer bort från där man tidigare brutit. Genom att fortsätta rampa upp den
gamla rampen är man nu snart framme vid Åkullamalmen som uppskattas innefatta en malmreserv om 2,78 miljoner ton.
Helt ny organisation
Gruvchef Peter Bergman har haft fullt upp sen i maj i år med att rekrytera en hel organisation till gruvan. Tanken var att anställa ca 50 personer men det blev 67 som är uppdelade i fyra skiftlag.
– Vi kommer att köra dygnet runt så varje lag jobbar först dagtid i sju dagar, sedan lediga en vecka, därefter natt i en vecka sedan lediga igen.
En nyöppnad gruva behöver utrustning också och Peter har ägnat en hel tid att köpa in olika gruvmaskiner som borrvagnar och hjullastare och mycket, mycket mer.
Börjar i sommar
Men nu ska allt vara på plats så att det bara är att börja bryta efter halvårsskiftet. Och då räknar man med att ta upp ungefär 180 000 ton malm första året, 2012.
– Under tiden som vi bryter kommer vi att driva ramp ner till tre till sexhundra meter där fyndigheten ligger. Det behövs för att komma upp i full produktion vilket motsvarar i snitt 320 000 ton malm per år till och med 2020.
1 000 kilo guld per år
Eftersom Kankbergmalmen innehåller 4,1 gram guld i snitt innebär det en produktion första året på 738 kilo guld.
– Det är tänkt att vi ska producera i snitt 1 150 kilo guld per år, säger Peter Bergman. Man kommer att använda traditionell igensättningsbrytning men sedan blir det desto mer speciellt när det kommer till anrikningen.
– Ja, Boliden har nyss tagit patent på en ny process av varmlakning för att utvinna guldet ur malmen så vi håller på som bäst att bygga ut anrikningsverket för att få plats med varmlakningen.
Dorétackor till Rönnskär
Ur den processen produceras sedan så kallade dorétackor med lägre guldinnehåll än en guldtacka men med betydligt högre halt än malmen. Dorétackorna kommer att sändas vidare till Rönnskärsverken för raffinering. Ur malmen kommer också en annan metall att utvinnas, tellur.
Nytt lakverk åt telluret
– Tellur används bland annat vid tillverkning av solceller så det är en efterfrågad produkt. Vi hålför att kunna ta rätt på telluret, säger Peter Bergman. Efter årsskiftet startar också Bolidens andra storsatsning i Skellefteå för då dras den nya anläggningen för elektronikskrot i gång ute i Rönnskär.
– Vi är i slutfasen av bygget nu och vi startar den nya smältenheten direkt vid årsskiftet. Då får vi också möjlighet att ta in mer elektronikskrot utifrån jämfört med tidigare.
Upprampning kommer att ske under första kvartalet nästa år, säger Roger Sundqvist, platschef på Rönnskärsverken.
Högt utbyte med kaldoteknik
I full produktion kommer man att kunna återvinna 120 000 ton elektronikskrot per år jämfört med nuvarande 45 000 ton. Boliden har satsat runt 1,3 miljarder kronor på utbyggnaden som främst inkluderar en kaldougn samt en ångpanna, gasrening och materialhantering. Det är det nya kaldoverket som är speciellt i sammanhanget.
Kaldotekniken har utvecklats och använts på Rönnskär i över 30 år och den gör att man kan återvinna metaller med ett högt utbyte, det vill säga att i stort sett allt metallinnehåll tas tillvara.
Fakta
• Boliden har investerat 475 miljoner kronor i sin gamla gruva i Kankberg för att utvinna guld och tellur.
• Investeringen omfattar dels anläggningar, tillredningar och maskiner under jord, dels en ombyggnad av anriknings- och guldlakverk.
• Kankberggruvan ligger i Bolidenområdet (något nordväst om området) och var en zink- och koppargruva som senast var i produktion under 1990-talet, då också guld- tellurfyndigheten upptäcktes.
• Kankberggruvan, som tas i drift i januari 2012, blir Bolidens femte guldgruva och förväntas ha en livslängd fram till 2020.
• Boliden räknar med att malmreserven i fyndigheten uppgår till 2,78 miljoner ton, att guldhalten är 4,1 gram per ton och halten tellur 186 gram per ton.
• Guldproduktionen från gruvan kommer i genomsnitt att uppgå till 1 150 kilo per år och tellurproduktionen till 41 ton per år.
• Tellur, som är en väldigt sällsynt metall, används främst som legeringsämne i stål och som halvledare i solceller där efterfrågan har stark tillväxt.
Rönnskärsverken
• Rönnskärsverken är ett av världens största kopparsmältverk och ligger i Skelleftehamn utanför Skellefteå.
• Den första koppartackan göts 1930 och idag är huvudprodukterna koppar, zinkklinker, bly och ädelmetaller med bland annat svavelsyra som en biprodukt.
• Rönnskär bearbetar hela Bolidens interna produktion av kopparkoncentrat.
• Rönnskärs kaldo- och fumingverk gör det möjligt att komplettera kopparproduktionen med återvinning av metaller ur elektronikskrot och andra sekundära material.
• Boliden investerar 1,3 miljarder kronor för att öka kapaciteten att återvinna elskrot. Investeringen innebär en kapacitetsökning från 45 000 ton till 120 000 ton per år.
• Bolidens nya återvinningsanläggning kommer att göra bolaget världsledande inom elektronikåtervinning.
Boliden
• Boliden är den tredje största leverantören av kopparmetall respektive zinkmetall i Europa.
• Bolaget sysslar med prospektering, gruvbrytning och anrikning, smältning, raffinering samt återvinning.
• Återvinning av metaller, där Boliden är en av de ledande aktörerna i världen, är en växande del av
verksamheten, läs mer under Fakta | Rönnskärsverken.
• Bolidens verksamhet bedrivs genom affärsområdena Gruvor och Smältverk.
• Bolagets huvudmetaller är koppar och zink. Andra viktiga metaller som bolaget framställer är bly, guld och silver, där Kankbergsgruvan är en nyöppnad guldgruva för produktion av guld samt tellur. Läs mer under Fakta | Kankbergsgruvan