Dannemora bryter till våren

Ortdrivning i Dannemoragruvan. Foto: Marcel Van Helvoort
Ortdrivning i Dannemoragruvan. Foto: Marcel Van Helvoort
Staffan Bennerdt, som är koncernchef för Dannemora Mineral AB, ser fram emot att äntligen få börja med produktionsbrytningen till våren. Foto: Marie Halldestam
Staffan Bennerdt, som är koncernchef för Dannemora Mineral AB, ser fram emot att äntligen få börja med produktionsbrytningen till våren. Foto: Marie Halldestam
Gruvgeolog Gunnar Rauséus studerar malmväggen med vatten en bra bit ovanför fotknölarna. Bolaget har nu investerat i en permanent pumpanläggning för att få bukt med vattnet. Foto: Marcel Van Helvoort
Gruvgeolog Gunnar Rauséus studerar malmväggen med vatten en bra bit ovanför fotknölarna. Bolaget har nu investerat i en permanent pumpanläggning för att få bukt med vattnet. Foto: Marcel Van Helvoort

Efter ett antal missöden som att kunderna backade under krisen 2009, att gruvan höll på att fyllas med vatten och att de gamla ramperna inte höll måttet för transport av malm verkar det som om Dannemora Mineral AB äntligen är framme vid att kunna produktionsbryta järnmalm. Till våren kör verksamheten i Dannemora gruva igång efter nästan 20 år i vila. Och 18 månader därpå ska produktionen vara i full drift med 1,5 miljoner ton järnmalmsprodukter per år.

Dannemora Mineral drabbades hårt av krisen 2009 då efterfrågan på stål minskade rejält. För bolaget innebar det att kunderna inom stålindustrin, dvs bygg- och bilindustrin, backade från avtalsskrivandet. Man var så nära, så nära och bolaget planerade starten för produktionsbrytning till maj 2010. Men utan långsiktiga leveransavtal på plats blev Dannemora Mineral tvungna att skjuta upp produktionsbrytningen eftersom avtalen var ett krav från de finansiärerna.

Långsiktiga avtal påskrivna
De intentionsavtal som tecknades, där parterna uttryckte sin avsikt att förhandla fram långsiktiga avtal om framtida järnmalmsleveranser, räckte inte.

– Nu har vi skrivit flera långsiktiga avtal med tillräckligt många kunder för att säkra produktionsbrytning i flera år. Det känns jättebra att äntligen få börja med produktionen, säger Staffan Bennerdt, koncernchef Dannemora Mineral AB.

 

Hittills har bolaget slutit femåriga leveransavtal med Salzgitter Flachstahl (300 000 ton/år), ThyssenKrupp (minst 200 000 ton/år) och brittiska ståltradern Stemcor (upp till 600 000 ton per år). Men bolaget förhandlar fortfarande med fler kunder.
– Javisst, även om vi nu har säkrat produktionen vill vi gärna ha fler kunder. Men vi behöver också skaffa ett lager för att klara leveranserna, säger Staffan Bennerdt.

Lager ska byggas upp
Homogeniseringslagret som ska byggas upp kommer att garantera en hög produktkvalitet och man tror att det kommer att kosta runt 20 till 30 miljoner kronor. Kunderna som Dannemora Mineral förhandlar med i övrigt är inte offentliga men tidigare har bolaget diskuterat med och/eller sänt provleveranser till bland andra SSAB, Rogesa, Arcelor Mittal och den österikiska stålkoncernen Voestalpine.

Investeringarna tar inte slut där. För att komma åt strömsmalmen, som malmkroppen kallas som ska brytas, har sedan drygt två år rampdrivningen pågått nere på 162 meter, därefter ner till huvudnivån på 350 meter och sedan ner till 460-metersnivån.

Men Dannemora Mineral har haft stora problem med vatten och mycket tid och pengar har lagts ned på att pumpa ut det.

Nu har man löst vattenproblemet med ett permanent pumpsystem som tar hand om tillflödet av vatten till gruvan om ungefär 10 liter per sekund. De nya pumpstationerna finns nere på 350 respektive 460 meter.

Dessutom ska ett industrivattensystem från vattenbassängerna under jord, liksom sedimentationsbassänger för restvatten ovan jord, installeras.

Osäkra ramper
Efter allt arbete med att rampdrivning och ortdrivning på de olika nivåerna har det dock visat sig att ramperna ändå inte håller måttet.
– Vi måste få bättre produktionssäkerhet och effektivare transporter. De ramper vi har räcker inte och är i för dåligt skick, säger Staffan Bennerdt.

Så bolaget tänker lägga sammanlagt ca 120 miljoner kronor under jord för detta ändamål. Drivning av huvudrampen ner till 350-metersnivån fortsätter. Samtidigt med detta planeras kommande ortdrivningar och installationer under jord.
– En viktig sak är att gruvan får uppvärmd friskluft och tillräckligt med frånluftskapacitet för att klara hygiengränsvärden.

Ett tilluftsschakt ska göras i ordning och två nya ska borras. Dessutom ska den gamla gruvlaven få en ny hiss för uppfordring av malmen från 620 meter vidare till ett sovringsverk. Hissen, som också kallas för bergsspel eller skipper, är en dubbel motviktshiss och kostade ca 95 miljoner kronor inklusive montering. Ytterligare en investering som behövs i sammanhanget är att dränera rampen som ligger mellan 460 och 516 meter för att man ska kunna komma åt botten på hisschaktet nere på 620 meter. 

Nytt sovringsverk
– Detta är en omfattande investering och det kommer att dröja in på 2013 innan den är i drift.
Förutom kostnaderna för att förbättra gruvan och arbetsmiljön där, tillkommer kostnader för konsulter fram till produktionsstart på runt 22 miljoner kronor

 En annan sak som Dannemora Mineral lagt ned en hel del pengar på är det nya sovringsverket som ska skilja järnmalmsstycken från bitar av vanligt gråberg. Det ska vara klart i god tid före starten av produktionsbrytningen av malmen med en kapacitet på två miljoner ton järnmalmsprodukter per år även om man inte räknar med att bryta mer än 1,5 miljoner ton malm per år vid full kapacitet. Sovringsverkets grundarbeten, stålstomme och husbyggnad är klara enligt tidsplanen och installationen av maskiner är påbörjad. Provdriften beräknas starta i början av 2012.

Säkrat transporterna
En sak som äntligen löst sig är transportfrågan av malmen. Dannemora Mineral har, för att lösa de egna transportkostnaderna, fört intensiva diskussioner med Banverket om upprustning av stambanan ned mot Hargshamn.
– Det har handlat om att stärka upp banvallen för att klara de tunga malmvagnarna. Det löste sig så att Banverket stod för upprustningen av banvallen som kostade runt 50 miljoner kronor och vi investerade i de anslutande terminalerna, säger Staffan Bennerdt.

Dessutom har bolaget tecknat ett sjuårigt avtal med Green Cargo att köra malmtågen till hamnen i Hargshamn, för vidare transport med båt ut till kund. Varje malmtåg kommer att bestå av 22 malmvagnar, som var och en fraktar 69 ton malm.  Malmtågen mellan Dannemora och Hargshamn kommer vid full drift att rulla tre gånger per dygn, sju dagar i veckan under 50 veckor årligen.

– Jag ser verkligen fram emot att få sätta igång med produktionen. Gruvan kommer till en början att köras i tvåskift så det blir ingen brytning om nätterna och helgerna. I sovringsverket däremot kommer vi att köra treskift från start. Det blir mycket arbete för många personer, totalt en 130 sysselsatta och då är entreprenörer också inräknade. Det här är den största industriproduktionen någonsin i Upplands historia, säger Staffan Bennerdt.

Fakta
• Dannemora gruva ligger i Östhammars kommun, cirka 40 km norr om Uppsala och 35 km väster om Hargshamn från vilken utskeppningen av malmen är tänkt att ske. Dagens beräknade mineraltillgång är på cirka 30 miljoner ton och med nuvarande malmreserv har gruvan vid den planerade produktionen en livslängd på knappt 13 år.

• Vid full produktion kommer gruvan att kunna producera 1,5 miljoner ton färdiga järnmalmsprodukter fördelat på 60 procent styckemalm (upp till 16 mm i grovlek) med en järnhalt på 50 procent respektive 40 procent fines (grovlek under 5 mm) med 55 procents järnhalt. Själva råmalmen har dock bara 35,2 procent järnhalt i snitt.

• Dannemora Mineral AB heter gruv- och prospekteringsbolaget som jobbar för att återuppta driften i Dannemora järngruva. Driftstart planeras till våren 2012. Staffan Bennerdt är koncernchef för Dannemora Mineral AB.

• Bolagets viktigaste tillgång är järnförekomsterna i Dannemoragruvan och verksamheten kommer att riktas mot den planerade brytningen av dessa även om prospektering efter järnmalm redan förekommer på ett flertal andra ställen, som i Bergslagen till exempel.

• Prospekteringsverksamheten bedrivs sedan den första januari 2009 som en egen avdelning inom dotterbolaget Dannemora Magnetit AB. Bolagets Certified Advisor på First North är E. Öhman J:or Fondkommission AB. Kjell Klippmark är VD för Dannemora Magnetit AB, han har tidigare varit driftschef i Kiruna vid LKABs gruvor.

• Alla gruvor som Dannemora Magnetit tittar på tillhör samma område och kallas för den svekokarelska orogenesen. Den bergsveckningen är 1,9 miljarder år gammal och har kända fyndigheter av magnetit i skarnjärnmalmen. Dannemora Magnetit har bland annat prospekterat efter magnetit i Riddarhyttan.