En våg av gruvnedläggningar sveper över världen sedan järnmalmspriset rasat med över 40 procent hittills i år.
Trycket nedåt på priserna ser ut att fortsätta och risken är stor att även svenska gruvprojekt slås ut.
Man får gå tillbaka till hösten 2009 för att hitta lägre järnmalmspriser. Prisraset har tagit fart under de senaste veckorna, med en strid ström av sänkta globala tillväxtprognoser och dystra signaler från Kinas ekonomi.
Globalt har gruvindustrins investeringar i princip halverats från nivåer över 100 miljarder dollar per år 2011, enligt Alexander Tallberg, analytiker på DNB Markets.
Nedläggningar vanligare
Samma trend går att utläsa i försäljningen av utrustning till gruvor, från bolag som Atlas Copco.
- Investeringarna i branschen handlar i nuläget snarare om hur man ska öka kapaciteten i befintliga projekt, snarare än att starta nya stora projekt, säger Tallberg till TT.
Nedläggningar av gruvor börjar också bli vanligare, både i Australien och Kina. I den gruvtäta Heibei-provinsen i Kina räknar man med att 70 procent av smågruvorna redan stängts bara i år, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
I Sverige befinner sig krisdrabbade Northland Resources, med gruvan utanför Pajala, och Dannemora Minerals, norr om Uppsala, i riskzonen.
- Jag tror att det blir väldigt kämpigt för dem på de här prisnivåerna. De ligger illa till, säger Christian Kopfer, analytiker på Nordea.
Förlusttyngda Northland, redan i en rekonstruktionsprocess, befinner sig i en djup kris. Fast för Dannemora Minerals ser det om möjligt ännu värre ut.
- Det har plöjts ner mer pengar i Northland och det finns starka ägarintressen bakom. Dannemora däremot, på de här prisnivåerna, riskerar att få lägga ned under 2015, säger han.
Fortsatta prisfall
Statliga LKAB, som bryter järnmalm i Kiruna och Gällivare, drabbas också. Men LKAB räddas av sin storlek och en betydligt lägre kostnad per producerat ton järnmalm.
Vd Lars-Eric Aaro har redan flaggat för ökad produktion och ett sparprogram som ska dra ned kostnaderna med 7 procent per år. Kopfer tror det kommer gå vägen.
- Får de upp volymen blir den totala kostnaden utsmetad på mer ton. Det kan ta ned enhetskostnaden, det vill säga höja marginalen, säger han till TT.
Samma strategi tillämpas av globala bjässar som Rio Tinto, Vale och BHP Billiton, som enligt branschanalytiker kan hantera järnmalmspriser på ned mot 50 dollar per ton, mot dagens 78:60 dollar per ton.
Många bedömare räknar med fortsatta prisfall ned mot 70 dollar per ton innan det stabiliserar sig och investmentbanken Goldman Sachs har satt snittpriset till cirka 80 dollar per ton 2016-2017.
(TT)