Northland stoppar verksamheten

Foto: Northland Resources
Foto: Northland Resources

Northland, som driver en järnmalmsgruva utanför Pajala, stoppar all verksamhet på obestämd tid. Uppemot 500 personer kan drabbas av stoppet enligt IF Metalls klubbordförande Niklas Eriksson.

-Det skulle bli ett väldigt hårt slag.

Orsaken till stoppet är, enligt ett pressemddelande Northlands, "extremt ansträngda likviditet".

"Med tanke på det extremt utmanande marknadsklimatet är styrelsens beslut att stoppa verksamheten i detta skede det enda sättet att undvika konkurs, detta innebär beklagligt nog att många skickliga och engagerade medarbetare måste lämna bolaget," skriver bolagets vd Johan Balck i en kommentar.

Beskedet kommer sedan Northland-ledningen så sent som i förra veckan varnade för kassabrist till följd av fallande järnmalmspriser.

Niklas Eriksson, ordförande i IF Metalls klubb på Northland och anställd i gruvbolaget sedan sju år, säger att i dag finns uppåt 300 anställda i Northland och ytterligare några hundra hos underleverantörer kopplade till produktionen.

-Totalt sett är det kanske omkring 500 personer. Det är ju väldigt mycket för en bygd med 6 000-7 000 invånare. Det skulle bli ett väldigt hårt slag.

Han säger att beskedet låg i luften, då det gått dåligt ekonomiskt och bolagets kassa har börjat tryta.

Northland kommer enligt Eriksson under stoppet begränsa verksamheten till underhåll av gruvan i Pajala och se till så att startsträckan vid en eventuell återstart av produktionen inte blir för lång.

Enligt Northland har styrelsen begärt att ägarna av Super Senior Bridge Bond ("SSBB") frigör medel som för närvarande finns deponerade hos fordringsägare, något man inte fått stöd för.

Northland avser att leverera den järnmalm som redan är producerad.

-Det här är inte vad vi hade hoppats på. Man har ju jobbat hårt för att få finansieringen på plats men när järnmalmspriset är så lågt har man inte fått de sista pengarna på plats, säger Kurt Wennberg (S), kommunalråd i Pajala.

Han hoppas givetvis att stoppet inte ska bli alltför långvarigt.

-Vi har ju byggt upp en framtidstro här i kommunen och utvecklingen har gått i positiv riktning. Det är klart att den får en törn om detta blir långvarigt. Men man har ju investerat så många miljarder i projektet, så på något sätt fortsätter gruvverksamheten i vår kommun.

När Northland 2010 fick det avgörande tillståndet för att starta gruvan i Pajala innebar det en vändpunkt för bygden. Befolkningen hade då minskat med omkring två procent om året i ett halv sekel. I stället började folk att söka sig till Pajala.

Gruvan gav hundratals jobb och bostäder började byggas för första gången på många år. I oktober 2012 genomfördes den första sprängningen, men bara några månader senare kom de första tecknen på att allt inte stod rätt till med bolagets ekonomi. Sedan dess har kriserna avlöst varandra, och Pajala kastats mellan hopp och förtvivlan.

Bolaget är för närvarande inne i sin andra rekonstruktion.

I fjol räddades bolaget undan konkurs med kapitaltillskott och lån från bland andra Folksam, Peab, Metso och riskkapitalbolaget Norrskenet (med statliga LKAB som delägare).

(TT)