Kilimanjaro Gold i tvist med geolog

Foto: Flickr
Foto: Flickr

Att Kilimanjaro Golds tanzaniska partner, geologen Josephat Mwita, anser sig ha rätt till guldet i "restupplaget" i Maragruvan, bolagets huvudsakliga projekt, är juridiskt inget att oroa sig för. Däremot är det ett problem att det skurit sig mellan Kilimanjaro Gold och den person som stod för kunskaper och dörröppning i landet.

Det säger Peter Hjorth till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen efter att ha presenterat guldbolaget, utan att särskilt gå in på tvisten under presentationen.

"Juridiskt sett är vi 100 procent säkra på att vi har rätt. I värsta fall kan det bli förseningar. Men det allvarliga är att skurit sig. Det viktiga är att vi hittar en lösning där vi kan samarbeta vidare".

Finns det någon ni kan ersätta Josephat Mwita med?

"Vi har andra bra geologer, men han och hans släkt är en del av samfälligheten där nere, det är en gruppering man inte vill komma på dålig fot med. Så om vi kan vill vi lösa det med fredliga medel, även om det är viktigt att visa att vi menar allvar och därför har valt att tillskriva honom på det här juridiska viset", säger Peter Hjorth.

Tvisten gäller guld värt uppskattningsvis 85-90 miljoner kronor, enligt Kilimanjaros bedömning av den kvarvarande guldmängden i Maragruvans restupplag. Detta guld skulle ta tre år att utvinna, och enligt Peter Hjorth har Josephat Mwita rätt till 5,5 procents royalty men inte mer.

Vid sidan av tvisten har guldhalten i gruvan varit mycket lägre än vad Kilimanjaro Gold hade hoppats på, och en nyemissions teckningstid pågår i skrivande stund till kursen 2 kronor - väsentligen under aktiekursen tidigare i år, och på Avanzas börsforum kritiserar investerare den stora utspädning som har blivit effekten av en fördröjd emission.

"Jag kan förstå den kritiken, men tanken var att komma i mål med förhandlingar kring ett tilläggsprojekt som vi hade hoppats skulle komma på plats och få en positiv kurseffekt innan vi gick ut med emissionen", bemöter Peter Hjorth detta.

Målet nåddes inte, men förhandlingar pågår alltjämt och projektet är "potentiellt", säger han, och uppger sig hysa gott hopp. Förhandlingen gäller ett samarbete med en större gruvaktör kring en guldmineralisering i Tanzania.

"Det skulle ge helt andra förutsättningar att finansiera och utveckla bolaget."

Andra kritiska synpunkter som har luftats gäller den i Stockholm baserade ledningens arvode och hur effektivt de egentligen arbetar, med tanke på exempelvis den försenade emissionen.

Peter Hjorth säger att han arbetar "mer än heltid" som vd åt Kilimanjaro, och uppbär konsultarvode på 500 kronor per timme gånger 40 timmar per vecka, ett enligt honom i sammanhanget inte särskilt högt belopp: "det är ganska lågt som konsult". Han uppger att han visserligen är baserad i Stockholm, men reser till Tanzania ungefär var 5-6 vecka.

Aktiespararnas bolagsbevakarnestor Gunnar Ek, moderator, frågade efter Peter Hjorths presentation hur länge kassan räcker och om ytterligare emissioner kan bli nödvändiga efter att den som nu genomförs blir klar.

Nej, blev beskedet - förutsatt att Kilimanjaros förhoppningar om fördubblat månatligt tonnage och fördubblad guldhalt jämfört med hittills inte grusas. Siffermässigt innebär förhoppningarna 6.000 ton malm i månaden, med 1,2 gram guld per ton. Dessa fördubblingar ska ske genom en ny "lakningsprocess" (utvinningsmetod).

(Nyhetsbyrån Direkt)