Efter flera års prospekterings- och diamantborrningsverksamhet har Botnia Exploration valt att gå vidare med förstudierna av Fäbodtjärns guldfyndighet i Vindelgransele i Västerbotten. Företagets målsättning är att bygga upp en småskalig guldgruva för brytning i egen regi. Prospekteringen tyder på att såväl Fäbodtjärn som närliggande fyndigheter kan brytas med lönsamhet med gravimetrisk anrikning lokalt.
Luleå Tekniska Universitet och Botnia Exploration har testat en småskalig gravimetrisk anrikningsmetod med lyckat resultat varför metoden kan koma att användas av Fäbodtjärn fyndigheten. Gravimetrisk anrikning bygger på samma grundprinciper som en traditionell guldvaskningspanna.
–Centrifugal -och friktionskraften gör att det lättare materialet slungas ut mot kanterna och spolas bort medan det tunga guldet stannar kvar i mitten av vaskpannan. Brytningen finansieras med företagets egna medel och kräver ingen nyemission. Den gravimetriska anrikningsmetoden är även kostnadseffektiv och skonsam mot miljön, säger Bengt Ljung, vd på Botnia Exploration.
Långsiktig brytning ökar tillväxten i Vindelgransele
Fäbodtjärn har en antagen mineraltillgång som bedöms innehålla 210 kton med en genomsnittlig halt av 7.1 g/t Au. Mineraltillgångsberäkningen har utförts av Geovistas Thomas Lindholm, av SveMin registrerad kvalificerad person (QP). Anrikningen planeras att genomföras under sommarmånaderna med en kapacitet av cirka 20 ton/timme och gruvans livslängd beräknas till drygt 7 år, vilket ger betydande och långsiktiga effekter på sysselsättningen och tillväxten i byn. Arbetet pågår med ansöka om alla de tillstånd, bland annat det miljötillstånd som är en förutsättning för att kunna genomföra provbrytningen. Botnia Exploration har skrivit ett samarbetsavtal med samebyn som driver rennäring i området runt omkring Fäbodtjärn. Syftet med samverkansavtalet är att Samebyn skall ges goda möjligheter att kunna framföra sin uppfattning och synpunkter avseende renskötseln av en framtida etablering i området.
Planerad provbrytning sommaren 2015
–Fäbodtjärn är en fyndighet med en rik och hög guldhalt, vilket gör fyndigheten till ett ”draglok” för övriga fyndigheter inom en radie av två kilometer. Sommaren 2015 planerar vi för en provbrytning i Fäbodtjärn. Cirka 25 000 ton kommer då att sprängas i form av en rörgrav på den guldförande kvartsgångens övre del. Vår förhoppning är att bearbetningskoncessionen är godkänd för Fäbodtjärn 2017. Samtidigt byggs gravimeterverket upp lokalt på lämplig plats i Vindelgransele. En leverantörer arbetar just nu med flödesscheman och förslag på utrustning, säger Bengt Ljung.