British Steel – en bakdörr för kinesiskt stål in i Europa?

Foto: Payton Chung/Wikimedia Commons
Foto: Payton Chung/Wikimedia Commons

Kinesiska Jingyes övertagande av brittiska British Steel gladde säkert många – minst 5000 direkta och 20 000 indirekta har räddats i Europa. Framför allt löftet att återinvestera 1,4 miljarder i koncernen under en tioårsperiod fick fackföreningarna på gott humör. Men affären har också fått många att gnissla tänder.

Jingye misstänks för att ha märkt om stål med "Made in France” och ”Made in UK” som i själva verket är bearbetat råstål som importerats från Kina, enligt sajten L’Usine Nouvelle.  Ryktet har bland annat fått Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire att i tidningen les Echos efterlysa "en grundlig utredning" av British Steels verksamheten i Frankrike, som är en stor leverantör av järnvägsmateriel. Eurofer, den europeiska ståltillverkarnas branschorganisation, kräver att EU-kommissionen undersöker om statligt stöd förekommit i affären. Eurofers generaldirektör Axel Eggert betonar att jätteaffären orsakat en ”enorm oro” i branschen.

Kina anses står för två tredjedelar av den globala stålöverproduktionen och helt ignorerat de internationella uppmaningarna att kapaciteten.