Motståndet mot djuphavsbaserad utvinning växer

Victor, en Greenpeace-aktivist från Fidji, protesterar mot djuphavsutvinning. I bakgrunden syns Deep Greens fartyg. Foto: Marten Van Dijl/Greenpeace

I den så kallade Clipperton-zonen mellan Kalifornien och Hawaii tror prospekteringsföretaget Deep Green att de har hittat stora mängder kobolt och andra eftertrakterade batterimetaller i mycket koncentrerad form. Metallerna finns i klumpar, så kallade noduler, på havsbotten, vilket ska göra dem lätta att utvinna. Och utan något miljöskadligt gruvavfall vid brytning, lovar företaget.

Men motståndet mot utvinning på djuphavsbottnar växer och miljöorganisationer som Greenpeace vill helst förbjuda all form av djuphavsbaserad gruvverksamhet, då skademekanismerna som kan uppstå på ekosystem är okända.

Greenpeace har med ett chartrat fartyg lagt sig på svaj bredvid Deep Greens prospekteringsfartyg för att uppmärksamma den enligt dem oacceptabla verksamheten. Greenpeace-aktivisten Sandra Shoettner säger i ett pressmeddelande från Greenpeace:

– Maskiner som väger mer än en knölval står redan uppradade för tester på Stilla havets havsbotten. Forskare har upprepade gånger varnat för att djuphavsbrytning skulle få fruktansvärda konsekvenser för havets ekosystem som vi knappt förstår.  

Biltillverkare som BMW och Volvo, batteritillverkaren Samsung SDI, Google och WWF har sällat sig till motståndet och kräver nu ett moratorium mot den här typen av innovativ gruvdrift, innan den ens påbörjats i kommersiell skala någonstans på jorden.