Ingen supercykel bakom de skyhöga råvarupriserna

Metallbörsen LME i London. Foto: Kreepin Deth/Wikimedia Commons

Den exempellösa prisstegringen för en rad metaller som koppar, tenn, järnmalm och palladium bland många andra råvaror ska inte ses som de första tecknen på att världsekonomin går in i en supercykel, trots att investmentbanken Goldman Sachs hävdat motsatsen. Det slår författarna till den 35:e utgåvan av Cyclopes fast, en uppmärksammad årlig fransk lägesrapport av de globala råvarumarknaderna. Enligt Cyclopes ska prisökningarna i stället ses som en naturlig följd av den återhämtning som sker efter pandemikrisen 2020.

Det är inte bara metallpriserna som skjutit i höjden på ett spektakulärt vis, det har även priserna på timmer, jordbruksprodukter, sojabönor, majs, bomull med mera gjort under 2021.

”Marknaderna är under en press som vi sällan sett maken till”, skriver Philippe Chalmin, en av rapportförfattarna.

Den ekonomiska återhämtningen i Kina parat med de massiva investeringsplaner som nyligen annonserats i USA har stimulerat råvarupriserna, enligt rapporten som även lyfter fram de geopolitiska spänningarna som en bidragande faktor, ”då råvarorna befunnit sig i frontlinjen, oavsett om det handlar om en oljeledning i Östersjön, det iranska kärnkraftsproblemet eller kinesisk import från Australien”.

Cyclopes förutspår att det kommer att ske en avkylning av råvarumarknader i slutet av 2021 eller 2022, inte minst då Kina börjat oroa sig för inflationsrisker. Rapporten menar att flera råvaror är utsatta för spekulation just nu och tar som exempel upp bomull, där både priserna och lagren ska vara uppblåsta.