Laboratorieresultaten av borrproven från Vandelån, i närheten av Ljusdal i Hälsingland, blev en fin julklapp för prospekteringsbolaget Botnia Exploration, då provsvaren damp ner på julafton. Svaren visar på guld.
Vandelån, ett guldprojekt i närheten av Ljusdal, har rubricerats som ett av Botnias Explorations prioritetsprojekt utöver Vindelgransele-området. Under våren 2011 har markmagnetiska mätningar utförts med intressanta anomalier och vägledande för fortsatt undersökningsborrning. Dessa har nu utförts och analyserats.
I ett av borrhålen erhöll man en zon med 2,64 gram guld per ton över fyra meter, med ett högsta värde av 10,15 gram över en meter. Området har tidigare prospekterats av bland annat Nämnden för statens gruvegendom, genom Sveriges Geologiska AB, samt av Lappland Goldminers. Objektet består av ett 50-tal guldmineraliserade block. Cirka 20 av dessa har under 1980-talet analyserats på guld och gett ett haltintervall på 0,1 till 6,6 g guld per ton. De mineraliserade blocken består av magnetitrikt skarn med arsenikkis och något kopparkis. Blockens utbredning är cirka fem kilometer.
Den historiska prospekteringen har tidigare inte lyckats påvisa varifrån blocken kommer.
– Det är mycket glädjande att vi efter flera år nu kan se ett genombrott i vår prospektering i Vandelån och i Hälsingland. Helt klart har Hälsingland kommit i skymundan av den intensiva prospektering som koncentrerats till Guldlinjen i Västerbotten, säger Bengt Ljung, vd Botnia Exploration, i ett pressmeddelande och framhåller att Vandelån blir ett värdefullt komplement till Vindelgransele-området där ett borrprogram nu genomförs och fortsätter på det nya året.
Guldet hittades på 118-122 meters djup. Att guldet hittats så pass långt ner i berggrunden tyder enligt Bengt Ljung på att det bör finnas guld även närmare markytan. Prospekteringsområdet vid Vandelån tillhör ett stort antal olika markägare.