FN-rapport varnar för alltför stor råvaruutvinning

Batterimetaller. Arkivbild.

Den globala utvinningen av råvaror förväntas öka med 60 procent till 2060, något som kraftigt kan förvärra klimatförändringarna. Det framhålls i en ny FN-rapport, som föreslår åtgärder för att minska den totala utvinningen och förbrukningen av kritiska råvaror.

Utvinningen av naturresurser, delvis stimulerad av energiomställningen, står för 60 procent av den globala ”uppvärmningsaktiviteten”, inklusive förändringar i markanvändningen, och 40 procent av luftföroreningarna, enligt rapporten Mer än 90 procent av den globala vattenbristen och markrelaterad förlust av biologisk mångfald orsakas också av gruvsektorn, visar FN-analysen, som ännu inte publicerats men som tidningen Guardian tagit del av.

I rapporten pekar man bland annat på att elbilar förbrukar nästan tio gånger mer kritiska råvaror än bilar med förbränningsmotorer. När de globala investeringarna i och användningen av elbilar skjuter i höjden i linje med nationella och internationella nettonollplaner, förväntas brytningen av de mineraler som krävs för batterier och andra komponenter sexdubblas inom de kommande 15 åren.

Trots den kolintensiva gruvdrift som krävs för att möta efterfrågan på de så kallade energiomställningsmineralerna, drar forskare ofta slutsatsen att användningen av elbilar fortfarande är mycket mindre förorenande än användningen av fossilbränsledrivna fordon.  

Rapporten kommer att föreslå att alternativ till allt detta, som ökat distansarbete, bättre lokala tjänster och koldioxidsnåla transportalternativ som cyklar och tåg. Detta kan vara minst lika effektivt som att öka elproduktionen för att möta människors mobilitetsbehov, med mindre skadlig miljöpåverkan, enligt rapporten.

Zakia Khattabi, Belgiens klimat- och miljöminister, som för närvarande innehar EU:s ordförandeskap, säger till Guardian:

– Resursanvändning är en huvuddrivkraft för den tredubbla krisen för klimat, biologisk mångfald och föroreningar. Att minska vår resursförbrukning är avgörande för att minimera dessa sammankopplade miljöbelastningar. Framtida EU-politik för den cirkulära ekonomin behöver ha ett starkare fokus på åtgärder på efterfrågesidan.