USA tredubblar tullarna på stål och aluminium från Kina

Huvudfabriksområdet för kinesiska stålverket Panzhihua Iron and Steel, beläget i Dongqu-distriktet, Nongnongping Street, Panzhihua City, Sichuan-provinsen. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: Zhangzj cet

I en nyligen annonserad åtgärd har USA:s president Joe Biden avslöjat planer på att tredubbla tullarna på import av stål och aluminium från Kina. Detta uttalande gjordes under en valkampanj där Biden talade inför anställda inom stålindustrin i Pennsylvania. Den nya tulltaxan som föreslås är 22,5 procent, en betydande höjning från den nuvarande satsen på 7,5 procent.

Detta steg betraktas som en del av Bidens strävan att stärka den amerikanska industriens konkurrenskraft och minska beroendet av utländska råvaror, speciellt från Kina. Han betonade vikten av att behålla och skydda den nationella stålproduktionen som en vital del av landets industriella infrastruktur och ekonomiska säkerhet.

Rättvis konkurrens

Biden uttryckte en önskan om rättvis konkurrens med Kina snarare än konflikt, men pekade på att kinesiska produkter som säljs till underpris på marknaden skadar den amerikanska industrin. Dessa åtgärder framstår som en del av en bredare strategi för att stärka den inhemskt producerade ståltillverkningen och andra nyckelindustrier.

Vid samma tillfälle kritiserade Biden också det planerade övertagandet av US Steel av den japanska ståltillverkaren Nippon Steel, vilket han ser som ett hot mot den amerikanska stålindustrins oberoende. Denna affär är nu osäker, då den amerikanska regeringen signalerar ett starkt motstånd mot ytterligare utländska investeringar i kritiska industriella sektorer.

Noggrann granskning

Förutom stål och aluminium har den amerikanska handelsrepresentanten Katherine Tai tillkännagett att en noggrann granskning kommer att genomföras av den kinesiska logistik-, sjöfarts- och skeppsbyggnadsindustrin. Denna åtgärd är ett svar på indikationer på att Kina använder orättvisa metoder för att dominera dessa marknader.

Svar från Kina på dessa anklagelser kom snabbt, med anklagelser om att USA felaktigt tolkar vanliga handels- och investeringsaktiviteter som ett hot mot nationell säkerhet och använder detta som en ursäkt för att skylla sina egna industriella problem på Kina.

En eskalering

Det är tydligt att dessa nya tullar och uttalanden från både amerikanska och kinesiska ledare markerar en eskalering i de redan spända handelsrelationerna mellan de två supermakterna, vilket kan ha långtgående effekter på global handel och industri.

Källor: Reuters/ Handelsblatt