Koppar tar stryk av handelskriget mellan USA och Kina

Koppargruva i New Mexico, USA. Foto: Marshman/Wikimedia Commons

 

Kopparpriset har rasat sedan handelskriget mellan USA och Kina inleddes, från 7200 dollar till 5200 dollar per ton i dag. Det är en nedgång på 20 procent på drygt ett år.

Kopparprisets upp- och nedgångar är extra intressant eftersom det anses vara en barometer för tillståndet i hela världsekonomin. Koppar har stor åtgång inom många industrier, som bygg- och fordonsindustrin samt hemelektronik. Det krävs två ton koppar bara för att få ett vindkraftverk på fötter.  

Kopparprisets kräftgång reflekterar också världsekonomins just nu. Chefen för Internationella valutafonden Kristalina Giorgeva ser framför sig en ”synkroniserad inbromsning” av världsekonomin.

Utanför Kina är efterfrågan på koppar trög och förutspås backa 0,2 procent fram till årsskiftet.

Samtidigt har också kopparproduktionen minskat under 2019, med allt lägre kopparhalter i befintliga gruvor. Även om kopparpriset nu stagnerat verkar det inte tillräckligt högt för att stimulera produktion i nya koppargruvor. På medellång sikt kommer koppar att bli en stor bristvara, som inte minst omställningen till förnybara energikällor skriker efter, spår analytiker.

Källa: L’Usine Nouvelle