Grönt ljus för fortsatt drift i världens näst största koppargruva

Grasbergs dagbrott är världens största guldgruva och den näst största koppargruvan. Den är belägen på 4 500 meter höjd i provinsen Irian Jaya i Indonesien, strax väster om Oceaniens högsta berg Puncak Jaya. Foto: Wikipedia, kredit: Alfindra Primaldhi

Indonesiska regeringen och Freeport-McMoRan Inc nådde i augusti en överenskommelse som innebär att detta amerikanska företag får fortsätta att bedriva en gigantisk koppar- och guldgruva i Grasberg.

Däremot har man inte kunnat klara av samtliga viktiga detaljer ifråga om försäljning av 51 procent av gruvan och införande av eventuella nya skatter.

Genom att i princip godkänna försäljningen av majoritetsdelen av gruvan ger Freeport en så kallad ”stor koncession” till den indonesiska regeringen. Syftet är i första hand att lösa tvisten om Grasberg, världens näst största koppagruva.

Avtalet minskar också risken för ett stopp för annan kopparrelaterad export från Grasberg. Globala priser på metallen gick upp tidigare i år när förhandlingarna strandade och exporten stoppades.

- Nu kan Freeport ansöka om ett 10-årigt tillståndstillägg för drift vid Grasberg- gruvan för tiden efter 2021, sade den indonesiska ministern för energi- och mineralresurer,  Ignasius Jonan, och därmed kan driften, enligt honom, förlängas till 2031.

Källa: The Strait Times