Världens största diamantutvinningsfartyg får strömmen från ABB

Foto: ABB

ABB har tagit hem ett avtal från Damen Shipyards Group om att leverera ett avancerat strömförsörjningssystem till världens första specialbyggda diamantutvinningsfartyg

Fartyget byggs av Damens varv i Mangalia vid Svarta havet i Rumänien. Med en total kostnad på 468 miljoner dollar är fartyget den största enskilda investeringen som någonsin gjorts i den marina diamantutvinningsindustrin. Man använder sig av avancerad muddring av havsbotten – en teknik för att utvinna diamanter i havet. Fartyget ska levereras 2022 till Debmarine Namibia, ett samriskföretag mellan Namibia och De Beers-koncernen.  

Namibia har de största kända marina diamantfyndigheterna i världen och Debmarine Namibia extraherar en del av de mest högkvalitativa diamanterna som överhuvudtaget finns i havet på 90–150 meters djup utanför landets sydvästra kust. Traditionellt utförs diamantutvinning på land längs Namibias kust i öppna dagbrott, men i och med att de landbaserade diamanterna i Namibia förväntas ta slut inom 15 år är nu havsbaserad utvinning på uppgång.

Man har tidigare installerat ABB:s strömförsörjningssystem ombord på SS Nujoma (SSN), Debmarine Namibias djuphavsfartyg för diamantprospektering och provtagning.

Den senaste ABB-tekniken ska säkerställa att fartyget kan hålla driftskontinuitet. Förutom systemet för strömgenerering, distribution och frekvensomriktare för framdrivningssystem innefattar lösningen en stor marin dubbelkonverteringsenhet för avbrottsfri kraft online (MUPS) som stöd för fartygets vitala styrprocesser, vilket avsevärt minskar risken för kritiska strömförluster och driftstopp. ABB:s MUPS är utformad för störningsfri tillgänglighet och säkerställer strömbackup för fartygets styrsystem ombord på undervattensbandvagnen och den bearbetningsanläggning som sorterar sedimentet som lyfts upp från havsbottnen för att extrahera diamanterna.  

– Detta är verkligen ett specialfartyg, fullpackat med sofistikerad teknik och är ett projekt som kräver ett extra nära samarbete med kunden för att säkerställa att optimala lösningar levereras helt enligt specifikationerna, säger Juha Koskela, vd för ABB Marine & Ports.