Rio Tinto skriver av jättelån till Mongoliet

Mongoliets premiärminister Oyun-Erdene Luvsannamsrai läser upp brevet från RIo Tinto och dess partner Turquoise Hill Resources. Foto: Mongoliets regerings hemsida

Det skandalomsusade Oyu Tolgoi-projektet, som i framtiden kan bli en av världens största koppargruvor, kan vara nära en lösning. Projektet som drivs av den australiska gruvjätten Rio Tinto har kantats av förseningar och ”en myriad andra problem”. Men nu har Rio Tinto gått med på att skriva av ett lån på 2,3 miljarder dollar som man beviljat den mongoliska regeringen för att täcka dess andel av bygg- och utvecklingskostnaderna för koppargruvan.

Nyheten offentliggjordes på måndagen av Mongoliets premiärminister Oyun-Erdene Luvsannamsrai på en presskonferens där han läste upp ett brev från Rio Tinto, av vilket det framgick att gruvbolaget kommer att skriva av skulden, genomföra en oberoende revision av finansieringen av projektets expansion och förbättra den övergripande styrningen av projektet.

Rio Tinto skriver i brevet att de och deras partner, kanadensiska Turquoise Hill Resources, vill återställa relationen med Mongoliets regering för att fortsätta driva projektet vidare tillsammans.

- Vi har föreslagit att vinsterna från Oyu Tolgoi ska komma det mongoliska folket till del, sade Oyun-Erdene på briefingen enligt Reuters.