Thyssenkrupp säljer minoritetsandel av sin stålaffär till Daniel Kretinsky

Ett av Thyssenkrupps stålverk i Brasilien. Foto: Rcandre/Wikimedia Commons

Thyssenkrupp kommer att sälja en 20-procentig andel i sin ståldivision till energiholdingbolaget EP Corporate Group (EPCG), som kontrolleras av den tjeckiske affärsmannen Daniel Kretinsky. en stor utveckling för det tyska konglomeratet som i flera år har försökt avstå från denna division.

Thyssenkrupp har länge försökt avyttra denna division, trots att det är Tysklands största stålproducent med anor 200 år tillbaka i tiden. Men konkurrensen från lågkostnadsstål från asiatiska aktörer, stigande elpriser och avmattningen av den globala ekonomin har börjat ta ut sin rätt, och den tyska ståltillverkaren har gått med förlust de senaste 4 åren.

Kontraktet bygger på att stålproduktionen kommer att kräva billig, grön el i framtiden, något som EPCG kan bidra med genom sina 22 gigawatt installerad kapacitet över hela Europa. De två parterna förhandlar om att Daniel Kretinsky ska köpa ytterligare 30 procent av aktierna i divisionen, med siktet inställt på ett 50/50-joint venture. På Frankfurtbörsen steg Thyssenkrupp-aktien med 9 procent efter beskedet den 26 april

Köpeskillingen har inte avslöjats, men enligt mäklaren Baader kan Thyssenkrupp få mellan 350 och 400 miljoner euro för denna minoritetsandel, om inte ytterligare nedskrivningar aviseras för verksamheten på kort sikt.  

I ett pressmeddelande betonar Daniel Kretinsky sin del av avtalet som ett viktigt bidrag till avkolningen av stålindustrin och tillade att "hela den europeiska stålsektorn kommer att genomgå en omvandling liknande den inom energisektorn".

Thyssenkrupp har satt som mål att ställa om sin stålverksamhet, som sysselsätter cirka 27 000 personer, till klimatneutral produktion till 2045 med hjälp av statliga subventioner.